Cum poţi fi hipnotizat cu un singur cuvânt

Deşi în filme sunt prezentate metode de hipnoză mai complicate, pacienţii fiind întinşi pe o canapea şi introduşi în transă prin fraze complicate, Sakari Kallio, un neurolog de la Universitatea din Turku, Finlanda, susţine că subiecţii pot fi hipnotizaţi printr-un singur cuvânt.Astfel, el reuşeşte să hipnotizeze o femeie spunându-i doar atât: „hipno”. Femeia intră în transă imediat şi priveşte în gol, fără să clipească.

Pentru mai bine de 100 de ani, cercetătorii au dezbătut dacă o stare reală de hipnoză există cu adevărat. Din acest motiv, Sakari Kallio a vrut să dovedească faptul că oamenii nu doar pretind că sunt hipnotizaţi şi a filmat ochii femeii supuse la test, comparând pupilele femeii cu cele ale altor 14 persoane care se prefac doar a fi hipnotizate.

 

„Ei au încercat să mimeze mişcările ochilor pe care le-au văzut în timpul hipnozei, dar nu au fost capabili să le redea cu acurateţe din cauza reflexelor. Să-ţi schimbi dimensiunea pupilelor nu este un talent”, a spus neurologul Kallio.

Potrivit specialiştilor, în timpul hipnozei, lobul frontat este complet deconectat de la restul creierului, pacientul nefiind capabil să facă nimic, dacă acest lucru nu îi este cerut. „Femeia n-ar fi clipit dacă nu i-am fi amintit noi. A trebuit să facem si pauze pentru că ochii ei se uscaseră”, susţine Kallio.

      Articole recomandate