Cum poate fi conservat timpul

Un strop de secol nouăsprezece are şansa de a rămâne intact în Franţa secolului douăzeci şi unu, dacă proprietarii vor reuşi să găsească sprijinul necesar. E vorba de o casă comandată de o familie franceză înstărită, Mallet, celui ce avea să fie cunoscut ulterior drept cel mai mare arhitect britanic al secolului douăzeci, Edwin Lutyens.

Bois de Moutier, construită într-o imitaţie de stil Tudor lângă Dieppe, în Normandia, s-a păstrat aproape neafectată de trecerea timpului, cu tot cu piesele de mobilier originale ieşite din atelierul celui mai de seamă reprezentat al mişcării Arts and Crafts, William Morris. De-a lungul timpului i-au călcat pragul nume sonore ca Marcel Proust, Andre Gide, Virginia Woolf, Pablo Picasso, Miro, Wassily Kandinski sau Debussy.

Nici măcar războiul nu a reuşit să-i vină de hac, chiar dacă a fost confiscată de nazişti (dar nu şi jefuită) în cel de-al Doilea Război Mondial. Deţinută în prezent de aceeaşi familie care a construit-o, Bois de Moutier se află la vânzare de câţiva ani de zile, fără să-şi fi găsit un cumpărător. Proprietarii îşi motivează decizia prin faptul că deja sunt prea mulţi moştenitori cu drepturi asupra casei şi ca atare ar fi foarte dificilă conceperea unui plan pentru salvarea ei.

Bois de Moutier nu este însă genul de proprietate pe gustul multor miliardari din ziua de azi. Familia Mallet se teme că dacă ar încăpea cumva pe mâna unui rus bogat, acesta ar împrejmui-o cu gard electric şi ar schimba toată mobila cu ceva pe placul lui. Chiar dacă încă nu au nicio ofertă din partea unui cumpărător cu dare de mână, proprietarii casei speră să primească ajutor de la instituţii culturale franceze şi britanice, pentru ca aceasta să redevină locul de întâlnire al artiştilor şi al altor oameni de cultură, aşa cum era odinioară.

      Articole recomandate