Cum ne „mâncăm” planeta. Criza alimentară mondială ameninţă omenirea

Omul „consumă”, în medie, 4,1 litri de motorină, 29 de kilograme de pământ şi 2,2 tone de apă pe zi.

Acestea sunt resursele consumate pentru hrănirea unei singure persoane. Înmulţiţi aceste numere cu 7 miliarde de oameni şi veţi realiza că toată această cantitate imensă de resurse consumate este aproape imposibil de înlocuit” a declarat cercetătorul Julian Cribb în cadrul unei conferinţe de la Academia de Ştiinţe din Canberra.

În lucrarea sa, intitulată „Venirea foametei. Cum poate fi evitată criza alimentară mondială”, Julian Cribb spune că cel mai mare impact personal al oamenilor pe planetă este modul în care consumă alimente. Acesta susţine că cea mai mare parte a oamenilor nu realizează ce impact are acest consum pentru planetă.

Cercetătorul avertizează că, în mai puţin de jumătate de secol, sistemul de alimentaţie global va atinge „un punct de la care nu se va mai putea întoarce”, în cazul în care nu vor fi luate măsuri drastice.

Să dăm drept exemplu pământul. Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite, planeta se degradează într-un ritm alert şi pierdem până la 100 de miliarde de tone de pământ în fiecare an. Pământul are nevoie de mii de ani pentru a se regenera. 

În ciuda progreselor făcute în state precum Australia, degradarea terenurilor devine din ce în ce mai gravă. Oamenii de ştiinţă susţin că peste cel mult 70 de ani, ne vom confrunta cu o criză a terenurilor agricole” spune Cribb, citat de Science Alert.

Julian Cribb susţine că situaţia este similară şi în cazul apei. Peste 4.000 de kilometri cubi de apă sunt extraşi din sol în fiecare an, extracţia fiind în cea mai mare parte nesustenabilă. Regiuni ale planetei precum China sau Orientul Mijlociu se vor confrunta cu o criză severă a apei până în 2030.

Cu toate acestea, spune cercetătorul, cele mai multe dintre guvernele lumii şi dintre autorităţile care se ocupă de siguranţa alimentaţiei nu au recunoscut în mod public lipsa resurselor precum apa şi terenurile cultivabile.

Mai este timp să facem ceva, dar măsurile trebuie luate rapid şi în mod universal” avertizează cercetătorul.

Cribb spune că există oportunităţi de dezvoltare a producţiei alimentare. „Există până la 25.000 de plante comestibile pe Terra, dintre care 99% nici măcar nu sunt cunoscute de oameni. Aşa că nici nu am început să explorăm potenţialul culinar al planetei pe care trăim. Australia, de exemplu, are 6.100 de plante comestibile din care se mănâncă numai cinci sau şase” explică cercetătorul.

      Articole recomandate