Oamenii care cred că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât cele tradiționale, sunt determinați și mai mult să le fumeze.Cel puțin, așa arată noile cercetări.
Potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, convingerea că țigările electronice sunt mai puțin nocive asupra sănătății, poate duce la extinderea lor printre tineri și adulți.
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au analizat dacă există vreo legătură între efectul nociv al țigărilor electronice și folosirea lor.
Aceștia au evaluat 1.379 adolescenți care nu au utilizat niciodată astfel de țigări. Aflând părerea lor despre efectele țigărilor electronice asupra sănătății, dar și despre folosirea lor ca ajutor împotriva fumatului, cercetătorii au reluat evaluarea după un an.
Doctorl Kelvin Choi a spus: ”Participanții care au fost de acord că țigările electronice pot ajuta oamenii să se lase de fumat, și cei care au afirmat că acestea sunt mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale, erau mai predispuși, ulterior, de experimentarea acestora, decât cei care nu erau de acord.”
Studiul a arătat că 7.4 la sută din cei ce n-au experimentat acest fel de țigări mai înainte, au raportat, după asta, folosirea lor.
”Acest lucru a devenit o problemă, pentru că printre tineri crește tendința de a fuma tutun, iar țigările electronice îi îndeamnă să fumeze și mai mult, sau promovează folosirea dublă a țigaretelor tradiționale și electronice.”
Cum sunt foarte puțin cunoscute, riscurile pe termen lung ale țigărilor electronice arată că acestea măresc nivelul de nicotină în sânge, ceea ce înseamnă că pot crea aceeași dependență ca și țigările clasice.