Cum era Youtube să fie „INTERZIS” în Rusia

Site-ul Youtube a fost plasat miercuri, pentru scurt timp, pe lista neagră a paginilor cu conţinut interzis în Rusia, provocând reacţii puternice pe internet, însă autorităţile au dezminţit rapid informaţia, evocând o “eroare tehnică”, relatează AFP, citat de Agerpres.

Către ora locală 16.30 (12.30 GMT), Youtube.com figura ca site ce conţine informaţii interzise prin lege în registrul federal care reglementează activitatea paginilor de internet, a constatat France Presse.

Se preciza că site-ul fusese adăugat în registru la cererea Rospotrebnadzor, serviciul federal pentru protecţia consumatorilor.

Reacţionând la această informaţie, şeful serviciului, Ghennadi Onişcenko, a ţinut să precizeze că era vorba doar de “interzicerea unor anumite pagini, în special videoclipuri cu scene de sinucidere”, şi nu a întregului site, potrivit agenţiilor ruse.

Contactat de AFP, Vladimir Pikov, un reprezentant al agenţiei ruse pentru supravegherea media Roskomnadzor, care gestionează registrul, a evocat la rândul său o “eroare tehnică”.

În jurul orei locale 17.00 (13.00 GMT), Youtube nu mai figura pe lista neagră.

Rusia a început în luna noiembrie să includă site-uri pe lista neagră după adoptarea în acest an a unei legi controversate, care are ca obiectiv oficial protejarea minorilor faţă de informaţii ‘periculoase’. Textul vizează pagini de internet care conţin materiale pornografice cu caracter pedofil, care promovează consumul de droguri sau care incită la suicid. De asemenea, permite blocarea site-urilor considerate ‘extremiste’ de către justiţia rusă.

Anunţul de miercuri privind plasarea Youtube pe lista neagră a declanşat reacţii puternice pe internet. ‘Curând, vor interzice tot, internet, Twitter, radio, jurnale, cărţi, muzică şi poezie‘, a scris un internaut pe Twitter.

      Articole recomandate