Cum 4 oameni simpli au schimbat o țară și o lume întreagă

oameni

Există nu puține exemple cînd deciziile și acțiunile unor oameni simpli sunt urmate de către cei de sus, inclusiv și de către întreg poporul. Nu au răsturnat munți, nu au făcut minuni în public, pur și simplu au fost oamenii potriviți la locul potrivit. Plus o doză de curaj să înfrunte obstacole. O astfel de istorie care a schimbat cursul lumii o vedeți mai jos.

1 februarie 1960. Patru oameni de culoare, studenți afroamericani stăteau pe scaunele unei mici cafenele ale supermarket-ului Woolworth’s din orașul Greensboro. Pentru început aceștia au comandat cafea. Chelnerul le-a refuzat, spunînd că nu va deservi niște oameni de culoare, și le-a cerut să se care de acolo.

Cu toate acestea cei 4 au rămas fermi pe locurile lor, cerînd cafeaua comandată. În ziua următoare la aceeași cafenea deja erau 12 afroamericani. În ziua a 3-a, 60. În ziua a 4-a, deja peste 400. Deja cafeneaua era plină la refuz, tinerii ocupînd toată strada. Din acel moment au început protestele de amploare contra discriminării rasiale. Au trecut 4 ani de atunci, cînd a fost semnat faimosul Civil Rights Act, care a anulat segregarea rasială în SUA.

Mai jos vedeți poza ‘’Celor 4’’, care au devenit faimoși, fiind cei care au început sfîrșitul unor zeci de ani de discriminare. O parte din scaunele și locul unde ședeau aceștia acum se află la Muzeul Național de Istorie Americană din Institutul Smithson. Astfel, această frîntură de istorie a demonstrat încă o dată, că 4 oameni pot schimba o lume întreagă. 

counter-sit-in

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate