Cultura muncii: cât valorează o pauză de cafea

cafea

Pe cât de important este în esenţa sa, procesul muncii, pe atât de necesară pare să se demonstreze, în cadrul acestuia, şi binecunoscuta pauză de cafea.

Departe de a oferi doar cantitatea de cafeină generatoare de impulsuri suplimentare, având drept obiectiv rezolvarea sarcinilor de serviciu, cafeaua servită într-o mult râvnită pauză de lucru, furnizează un mecanism eficient de reducere a stării de stres la locul de muncă.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Copenhaga, au publicat în paginile revistei de specialitate Symbolic Interaction, un studiu graţie căruia se poate concluziona că o binemeritată pauză de cafea, poate facilita, spre exemplu interacţiunea salutară a angajaţilor, după un proces complex de fuziune a două mari companii.

Mai mult decât atât: în ciuda clasicului proverb, potrivit căruia „nu poţi învăţa calul bătrân să meargă în buiestru”, în timpul pauzelor de cafea, chiar şi angajaţii cei mai refractari la schimbare, se demonstrează dispuşi să abordeze transformările într-un mod ceva mai optimist.

Pauzele de cafea nu ar trebui să fie considerate un fel de factor negativ, care conduce la reducerea productivităţii”, susţine profesorul Pernille Stroebaek, coordonatorul studiului.

În opinia specialistului, pauzele de cafea sunt de o importanţă deosebită în procesul muncii, deţinând o veritabilă valoare socială şi chiar un considerabil potenţial economic pentru angajatori.

Pauzele de cafea ar trebui să fie considerate drept practici absolut normale, care permit comunităţilor să se dezvolte, graţie adoptării unui comportament constructiv, benefic atât pentru individ, cât şi pentru ambientul în care îşi desfaşoară activitatea”, a explicat expertul.

Teoria ar putea contribui aşadar, cu o doză de condiment ştiinţific bine documentat, la împământenirea principiului potrivit căruia „pauzele lungi şi dese sunt cheia marilor succese”, dar Stroebaek se abţine să sugereze parametrii optimi vizând durata şi frecvenţa pauzelor pe care le elogiază în cadrul studiului său.

 Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate