Cu cât citim mai mult, cu atât ne dezvoltăm capacităţile empatice

carte

Cu cât citim mai mult, cu atât ne dezvoltăm capacităţile empatice – aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la New School for Social Research, din New York.

La scurtă vreme după acordarea premiului Nobel pentru Literatură, iată că specialiştii au elaborat un studiu asupra căruia merită să medităm, fie măcar şi pentru scurtă vreme.

Rezultatele acestuia au demonstrat că cei ce iubesc lectura, dezvoltă capacităţi empatice deosebite, beneficiile pasiunii lor pentru cărţi, revărsându-se ulterior şi asupra celor apropiaţi.

Abilitatea de a intra în sintonie cu emoţiile şi sentimentele altor persoane, facilitează adoptarea unor decizii juste în situaţii critice şi stimulează capacităţile intuitive, până la atingerea unui obiectiv surprinzător, pe care ne-am obişnuit să-l rezumăm cu ajutorul expresiilor „i-a citit gândul” sau „i-a ghicit intenţiile”.

Deşi studiul nu relevă ce tip de lectură este mai indicat pentru stimularea unor astfel de capacităţi, concluzia generală este că promovarea lecturii la nivelul maselor este de o importanţă covârşitoare.

Într-o societate măcinata de tensiuni, ritmul alert al evenimentelor nu ne lasă prea mult timp la dispoziţie pentru analize îndelungate ale anumitor conjuncturi, forţându-ne la decizii rapide, care-şi pun amprenta pe modul nostru de viaţă.

Dincolo de toate celelalte beneficii pe care le aduce lectura în contextul bunei funcţionări cerebrale, iată aşadar că se descoperă, pe zi ce trece, noi avantaje ale unei activităţi pe cât de plăcute, pe atât de utile.

Să-i dăm dreptate deci, lui Tudor Arghezi şi să-i „cerem cărţii fericirea pe care nu i-a putut-o procura omului ignoranţa”.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate