Croția a devenit cea de-a 28 țară membră al UE

1

După ani de așteptări, Croația a devenit oficial cea de-a 28 țară membră a UE. La data de 1 iulie simbolica țărilor membre ale Uniunii Europe și-au făcut apariția la punctele de trecere vamale ale Croației.

Bun venit în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în faţa mulţimii reunite la Zagreb, cu puţin timp înainte de intonarea imnului UE, „Odă bucuriei” de Beethoven, care a consacrat intrarea Croaţiei în blocul comunitar. „Este o noapte istorică. Aţi redat Croaţiei locul său în inima Europei„, a declarat el, potrivit AFP.

Potrivit sursei, Croația încă nu este pregătită pentru trecerea la valuta europeană, și nici să adere la spațiul de vize schengen. În Croaţia, PIB-ul este cu 39 la sută sub media europeană, doar România şi Bulgaria clasându-se în urma Zagrebului, potrivit biroului de statistici al UE.

Mai mult, la moment dat fiecarea al 5-lea locuitor este șomer, și la fel și rata criminalității este înaltă. Un lucru de menționat, este că deși țara se confruntă cu un șir de probleme sociale, sistemul bancar nu este afectat și nu dă semne de criză financiară.

 

      Articole recomandate