Creierul nostru poate fi „citit”. Visele, transformate in imagini digitale

Cercetatorii de la Universitatea Berkeley au dezvoltat un program care capteaza activitatea cerebrala din creier, transformand prelucrarile neurologice vizuale in imagini.

Proiectul celor de la Berkeley este unic, fiind pentru prima data cand s-a reusit decodificarea activitatii cerebrale si reconstructia imaginilor pe un computer, scrie DailyMail.

Astfel se spera ca, intr-un viitor apropiat, visele vor putea fi vizualizate pe computer. Coordonatorul cercetarii, profesorul Jack Gallant, considera ca reconstituirea imaginilor interne va duce la deschiderea unei ferestre catre filmele din mintile noastre.

Subiectii, in numar de trei, au fost supusi un timp indelungat vizionarii unor secvente de filme de la Hollywood, in interiorul unui aparat IRM, de imagistica prin rezonanta magnetica. Softul realizat de specialistii de la Berkeley a permis divizarea si reconstructia in trei tipuri de pixeli volumetrici- voxel.

 

Astfel, sunt decodate semnale neuronale generate in creier in timpul miscarii imaginilor, reusindu-se asamblarea informatiilor despre forma si miscare in echivalenta cu actiunile specifice creierului.

 

Teoria fluxurilor de imagini (o posibila teorie cuantica a mentalului)si memorarea lor pe cortex nu este noua, meritul specialistilor constand in decodificarea semnalelor si reconstructia imaginilor prin softul creat.

Testarea softului a fost realizata pe un numar de 18 milioane de secunde de secvente de pe You Tube, construindu-se, astfel, o adevarata baza de date cu potential pentru activitatea cerebrala.

Creierul proceseaza experiente vizuale dinamice, iar experienta vizuala normala seamana cu cea a vizionarii unui film, este opinia lui Shinji Nishimoto, membru al echipei de cercetare.

 

      Articole recomandate