Copiii care se joacă pe computer riscă o demenţă temporară

Jocurile pe calculator dăunează grav sănătaţii, copiii care depăşesc cinci ore pe zi în faţa calculatorului riscând o demenţă temporară, relatează Daily Mail. Potrivit unui studiu, nu doar copiii îşi riscă sănătatea, ci şi adolescenţii care stau prea mult în faţa unui computer, socializând online. Dependenţa de tehnologie afectează creierul, încetinind activitatea cerebrală.

„Conexiunile din creier pot fi dezactivate temporar de activităţile cu un conţinut puternic senzorial – efectiv îţi sparge creierii. Sau pot deveni inactive pentru totdeauna prin degenerare- şi anume demenţa”, susţine Susan Greenfield, un neurolog faimos.

Pe lângă demenţă, mai există şi alte probleme la care pot fi supuşi tinerii care stau peste cinci ore pe zi în faţa calculatorului. Au existat numeroase studii potrivit cărora excesul de calculator poate fi nociv sănătăţii oamenilor, mai ales pentru copiii încă în formare. Aceştia se pot izola, pot trăi într-o lume a jocurilor şi pot imita personajele preferate.

Luând în considerare dezvoltarea tehnologică si modernizarea jocurilor, acestea au început să fie din ce în ce mai realiste. Jocuri 3D, precum Counter Strike sau Unreal tournament, îi fac pe copii sa nu mai diferenţieze realitatea de joc şi pot deveni violenţi doar pentru că aşa au văzut acolo.

Dependenţa de calculator este dăunătoare nu doar copiilor, ci şi adulţilor. În China, un bărbat de 30 de ani a murit după ce a stat trei zile şi s-a jucat într-un internet cafe din Beijing. Bărbatul a fost dus la spital, însă nu a supravieţuit.

Chiar dacă sunt o atracţie, mai ales pentru copii, jocurile pe calculator ar trebui folosite în anumite condiţii, cu anumite limite. Potrivit unui studiu realizat de UNESCO, majoritatea copiilor cu vârste între 7 şi 15 ani navighează pe internet nesupravegheaţi. Un alt studiu, realizat de Intuitext, subliniază faptul că aproape 40% dintre copii sub vârsta de trei ani intră zilnic pe internet. Pe lângă faptul că lumina de la calculator afectează ochii, dependenţii de computer riscă o scădere a puterii de concentrare şi oboseală cronică. Mai mult decât atât, un timp foarte mare petrecut în faţa calculatorului va cauza sedentarismul, organismul nefiind stimulat de activităţi fizice.

      Articole recomandate