Consumi lapte crud? Vezi ce surprize te aşteaptă

Consumatorii de lapte crud vor fi dezamăgiţi să afle că specialiştii lansează un semnal de alarmă în legatură cu efectele nedorite pe care acest aliment le poate provoca în organism.

Astfel, laptele nepasteurizat sau nefiert, se face vinovat de o incidenţă considerabilă a infecţiilor cu bacterii şi a bolilor provocate de paraziţi, la persoanele care preferă să consume produsul aşa cum se regăseşte el în stare naturală, relatează Live Science.

Potrivit unui studiu elaborat de specialiştii din cadrul Departamentului de Sănătate din Minnesota, SUA, care s-a extins pe o perioadă de un deceniu, cele mai frecvente simptome sunt înregistrate la nivelul aparatului digestiv, dar nu se limitează la acesta.

Laptele crud pare să favorizeze şi instalarea unor boli mai grave, printre care se numără şi atrita reactivă – responsabilă de inflamaţia articulaţiilor ca răspuns la o infecţie bacteriană – sau a sindromului Guillain Barre, care afectează sistemul nervos.

Părerile sunt însă împărţite: există şi dietologi care susţin că laptele crud, în afara faptului că este mult mai gustos decât cel pasteurizat, ar fi şi mai sănătos, graţie evitării proceselor prelucrării sale industriale şi stimulării creşterii imunităţii organismului.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate