Colindele moldoveneşti au fost incluse în lista patrimoniului mondial UNESCO

colinde-moldovenesti

Recent, în cadrul sesiunii Comitetului pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial al UNESCO, susținută la Baku, în Azerbaidjan, a fost adoptată decizia de includere a obiceiul moldovenesc “Colindatul în ceată bărbătească’’, în lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Este o hotărâre importantă pentru cultura și tradițiile Republicii Moldova, constituind o premieră pentru țara noastră.

Ministrul Culturii, Monica Babei a precizat în acest context: “Există peste 170 de acorduri cu primăriile locale, care au ajutat la căutarea cetelor de bărbați ce pastrează încă această tradiție. Decizia de includere a obiceiului colindatului în ceată bărbătească, în lista Patrimoniului mondial UNESCO, conferă un plus de imagine țării noastre”.

O comisie interguvernamentală, formată din etnografi, istorici, muzicologi și folcloriști – specialiști din Republica Moldova și România – au pregătit timp de 2 ani dosarul de prezentare a propunerii de includere a acestei tradiții în lista UNESCO.

Decizia ar putea constitui un exemplu cât se poate de binevenit, menit să încurajeze autoritățile locale, în procesele de elaborare a altor proiecte similare, cu obiectivul de a spori interesul general față de valorile culturale ale țării noastre.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate