Muncitorii moldoveni care-şi desfăşoară activitatea în sectorul construcţiilor în Rusia, au reuşit să-şi întemeieze propriul sindicat, integrând şi lucrători din diverse ramuri industriale.
Iniţiativa este cât se poate de binevenită, în contextul complexelor problematici ce vizează apărarea drepturilor lucrătorilor din Republica Moldova.
Sindicatul Interregional CODRU, reprezintă aşadar o organizaţie menită să vină în sprijinul tuturor muncitorilor moldoveni, care au optat pentru piaţa muncii din Rusia.
Pentru populaţia activă din Republica Moldova, barierele lingvistice sunt mai uşor de depăşit în cazul identificării unor oportunităţi de angajare pe teritoriul rus, nu prea departe de casă, acolo unde cântecul de sirenă al unui câştig suficient de motivant, atrage ca un magnet irezistibil, braţele harnice ale moldovenilor.
Nu mai constituie o surpriză faptul că numeroşi muncitori s-au orientat către sectorul construcţiilor, al serviciilor şi ramurilor conexe, unde angajatorul rus îşi poate impune, mai mult sau mai puţin pe faţă, politica de a pretinde ca salariatul să lucreze cât mai mult, pentru a-l plăti cât mai puţin.
„Statisticile relevă că mai bine de 60% din cetăţenii moldoveni care au sosit în Rusia muncesc la negru. Doar 13% dintre imigranţii care lucrează aici au contracte încheiate cu angajatorii conform legislaţiei Federaţiei Ruse, deşi detin permis oficial de muncă circa 44%. Cei mai mulţi sunt nevoiţi să muncească în baza înţelegerilor verbale cu angajatorii, ceea ce nu le garantează protecţia împotriva patronilor de rea-credinţă”, se arată într-un raport al Sindicatului CODRU.
Interesele acestor persoane au nevoie de sprijin şi protecţie, astfel încât, noua organizaţie sindicală îşi propune să acorde asistenţă şi consultanţă tuturor cetăţenilor moldoveni care muncesc în Moscova şi în imediata vecinătate a acestui oraş, cu perspectiva extinderii activităţii sindicale pe întreg teritoriul rus.
Roxana Iorgulescu