Ciupercile de septembrie – cele mai bune pentru sănătate

1

Ciupercile de septembrie, consumate sub orice formă, sunt cele mai bune pentru sănătate – fripte pe grătar, adăugate la pilaf sau conservate la borcan pentru iarnă, aduc un aport important de minerale organismului.

Deosebit de apreciate în orice anotimp, ciupercile reprezintă un aliment din ce în ce mai studiat în laboratoarele nutriţioniştilor, graţie nepreţuitelor sale calităţi nutritive si nu numai.

Gătite cu pricepere, pot constitui veritabile delicatese pentru cele mai sofisticate cine, dar şi un prieten de nădejde pentru sănătatea celor ce le consumă.

Luna septembrie reprezintă însa, perioada în care ciupercile comestibile, în special cele albe, concentrează o cantitate superioară de minerale, în comparaţie cu alte luni ale anului.

Graţie unui studiu elaborat de specialiştii din cadrul Arizona State University, în colaborare cu cei de la Pennsylvania State University, s-a demonstrat faptul că un consum constant de ciuperci în această perioadă, favorizează întarirea sistemului imunitar, contribuind aşadar la o considerabilă sporire a rezistenţei organismului în faţa răcelilor de iarnă şi luptând eficient chiar şi împotriva anumitor tumori.

Ca imunostimulant, ciupercile pot fi consumate de doua-trei ori pe săptămână: această frecvenţă este suficientă pentru a declanşa anumite procese metabolice, cu efecte benefice la nivelul întregului organism.

Sub profil nutriţional, ciupercile sunt constituite din 90% apă, 3% proteine şi 3-5% carbohidraţi (glicogen), cu o pondere mare de minerale, în special fosfor şi potasiu – a caror prezenţă la nivelul sărurilor din organism influentează direct sistemul imunitar – la care se adaugă vitaminele A, cele din grupa B si fibre.

Dar specialiştii nu se limitează să recomande doar consumul ciupercilor comestibile de pădure sau de cultură: drojdia de bere face parte, la rândul său, din categoria produselor alimentare care conţin o specie de ciuperci microscopice, la fel de utile pentru sănătate.

Mai mult decât atât: pentru doamne, ciupercile se demonstrează un aliat preţios în curele de frumuseţe, fierul şi zincul pe care le conţin, dăruind unghiilor şi părului o strălucire naturală aparte.

 Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate