Circa 2 milioane de moldoveni încă mai deţin paşapoarte simple

pasaport

Aproximativ 2 milioane de moldoveni deţin paşapoarte simple valabile, potrivit situaţiei la 1 ianuarie 2014. În contextul informaţiilor că din vară moldovenii vor putea circula în UE fără viză, în baza paşapoartelor biometrice.

Potrivit IPN, întreprinderea de stat „Registru” a comunicat că în medie are capacitatea să perfecteze circa 1500 de paşapoarte biometrice pe zi. Un calcul simplu arată că anual vor putea fi perfectate până la jumătate de milion de paşapoarte.

Conducerea întreprinderii se aşteaptă că până în 2015 situaţia va rămâne relativ constantă, după care se aşteaptă un fluxul mai mare de cereri. Nivel culminant se preconizează către anul 2018, când numărul cererilor practic se va dubla, odată cu eliminarea treptată şi completă din circulaţie a paşapoartelor non-biometrice, actualmente valabile.

Paşaportele ce nu conţin date biometrice, eliberate până la 1 ianuarie 2011, pot fi folosite până la expirarea termenului de valabilitate. Însă, dacă o persoană va dori să călătorească în ţările UE după liberalizarea regimului de vize, dar nu va avea paşaport biometric, va fi nevoită să solicite obţinere vizei.

„Registru” menţionează că modificarea tarifelor pentru eliberarea paşapoartelor biometrice se va produce numai dacă vor exista factori obiectivi, precum modificarea preţurilor la materialele folosite sau a cheltuielilor pentru remunerarea muncii salariaţilor. Perfectarea unui paşaport biometric în 30 de zile costă 700 de lei. Cel mai repede paşaportul poate fi obţinut în 3 ore şi costă 2280 de lei.

      Articole recomandate