Criminali de război care au ucis mii de oameni prin abuzuri greu de imaginat au fost salvaţi de Statele Unite ale Americii sau episcopi ai Bisericii Catolice, fără să plătească vreodată pentru faptele comise.
După prăbuşirea celui de-al treilea Reich, o adevărată cursă pentru capturarea tehnologiilor naziste a pornit între naţiuni. La acea vreme, germanii aveau unii dintre oamenii de ştiinţă cei mai competenţi, extrem de influenţi în tehnologia nucleară, călătoria în spaţiu, genetică, arme biologice.
Americanii au declanşat operaţiunea Paperclip, cea prin care criminalii de război nazişti erau protejaţi şi evacuaţi din Germania. În cele mai multe cazuri, criminalii şi-au găsit refugiul în America de Sud, unde guvernele le-au oferit azil politic. În alte situaţii, Biserica Catolică le-a acordat sprijin, ulterior episcopii fiind judecaţi pentru ascunderea timp de zeci de ani a ofiţerilor armatei germante.
Lista ar trebui să fie mai lungă, câteva din numele care lipsesc fiind Hans Sommer, Helmut Knochen, Horst Kopkow, Luise Danz, Paul Schäfer, Eduard Roschmann, Wolfgang Abel, Gunter d’Alquen, Martin Sandberger şi Werner Best.
Artur Axmann e cunoscut pentru acţiunile pe care le desfăşura împotriva copiilor. El a fost responsabil de recrutarea copiilor în armata germană, între 1940 şi 1945. Aplicând propaganda nazistă, i-a determinat pe tineri să lupte chiar fără pregătire militară, iar zeci de mii au fost ucişi de armata rusă la finele războiului. După trei ani de închisoare, şi-a început propria afacere şi a devenit unul dintre oamenii prosperi ai Germaniei. A murit în 1996 la Berlin, la 83 de ani.
Un expert în viruşi, Erich Traub a lucrat în timpul războiului la armele biologice prin care naziştii îmbolnăveau animalele sovieticilor în timpul avansului către Moscova. E cunoscut pentru atacul din Italia pentru a stopa ofensiva aliaţilor către Germania, când a folosit ţânţari infestaţi cu malarie. A fost capturat de ruşi şi apoi salvat de britanici, pentru ca în final să ajungă să lucreze pentru americani, în cadrul programului Operation Paperclip. Numele său e asociat azi cu temuta boală Lyme, pe care ar fi creat-o chiar el în laboratoarele sale. A murit în somn la 78 de ani, în Germania.
Încă în viaţă, László Csizsik-Csatáry e responsabil de uciderea a peste 15.000 de evrei pe care i-a deportat la Auschwitz. A fost capturat în 2012 lângă Budapesta, după zeci de ani pe care i-a petrecut în Canada. La ora actuală, e judecat pentru faptele sale.
Cunoscut pentru masacrele comise împotriva civililor francezi, Heinz Lammerding a fost salvat de britanici, pentru ca apoi să ajungă în Franţa unde a fost condamnat, fără să execute pedeapsa. A murit în 1971, la vârsta de 66 de ani, deşi a ales 120 de francezi pe care i-a spânzurat pe străzile din Tulle, Franţa. 99 dintre ei fuseseră torturaţi înainte de a fi ucişi.
Ludolf von Alvensleben sau Bubi, după cum era cunoscut printre nazişti, a ordonat uciderea a 6.600 de polonezi în 1939, în regiunea Pomerania. Deşi capturat de britanici, Bubi a fugit după război în Argentina împreună cu familia sa, unde a murit în 1970.