Cine sunt bogaţii care decid viitorul lumii la un pahar de whisky

Printre prânzurile luxoase şi băuturile rafinate cu preţuri exorbitante, 2600 dintre cei mai puternici oameni din lume discută despre sărăcie, riscuri globale şi metode de luptă înpotriva corupţiei. Sunt legendare deja cinele exclusiviste, afacerile care s-au încheiat la Davos în anii care au trecut şi momentele de petrecere a timpului liber (pe schiuri).

Cea de-a 42-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial se desfăşoară între 25 şi 29 ianuarie la Davos şi reuneşte oameni care au puterea de a influenţa destinele întregii planete, relatează CNBC. Politicieni, oameni de afaceri sau oameni din showbiz care nici măcar nu au nevoie de o invitaţie oficială stabilesc zilele acestea câteva din lucrurile pe care vor să le pună în aplicare. La cea de a 42 ediţie a forumului participă în jur de 2600 de participanţi, din care circa 1600 sunt de şefi de companii, 40 sunt de şefi de state şi de guverne, în staţiunea elveţiană Davos. Vezi aici câţiva dintre participanţi:

James Cameron, Climate Change Capital, Marea Britanie. Expert în probleme de mediu, Cameron este cel care a negociat la Protocolul de la Kyoto şi la Convenţia Naţiunilor Unite în Privinţa Modificărilor de Mediu.

 

Paul Bulcke, Nestle, Elveţia. Ca CEO al celui mai mare grup din industria alimentară la nivel mondial, Bulcke a fost nevoit să navigheze printre volatilitatea preţurilor la materii prime şi permanenta schimbare a dinamicii din pieţele în care este prezentă. Până acum, a făcut o treabă bună.

 

Michelle Yeoh, actriţă, Hong Kong, Malaezia. Yeoh este una dintre cele mai cunoscute actriţe asiatice; a apărut în peste 30 de filme, inclusiv Crouching Tiger, Hidden Dragon” şi filmul cu James Bond Tomorrow Never Dies. În iunie i-a fost refuzată intrarea in Mianmar, cunoscută anterior drept Burma. Yeoh o întruchipează în liderul prodemocratic Aung San Suu Kyi în filmul The Lady ce urmează să fie lansat.

 

Paulo Coelho, scriitor, Brazilia. Coelho este unul dintre scriitorii cei mai bine vânduţi la nivel internaţional, cu romane precum Alchimistul, care a fost tradus în peste 70 de limbi.


Sheryl Sandberg, Facebook, SUA. Sandberg este COO la Facebook, companie care se pregăteşte pentru prima lansare de IPO

 

Khalid Al-Falih, Saudi Aramco, Arabia Saudită. Falih este preşedinte şi director general al Saudi Aramco, companie controlată de stat şi care este cel mai mare exportator de petrol nerafinat din lume. În ianuarie, compania a anunţat un plan de investiţii de 200 de miliarde de dolari pentru a construi rafinării în China şi indonezia şi pentru a-şi dubla capacităţile de exploatare a petrolului şi a gazelor naturale pe parcursul următorului deceniu.

 

Jamie Dimon, JPMorgan Chase, SUA. Preşedinte şi director general al companiei, Dimon declara recent că SUA trece acum printr-o perioadă de ”uşoară revenire”.

 

George Soros, Soros Fund Management, SUA. Investitorul miliardar a fost în atenţia presei în ultima perioadă prin declaraţiile sale cum că moneda euro se va prăbuşi iar ruperea Uniunii Europene va avea consecinţe catastrofale.

 

Muhammad Yunus, laureat al premiului Nobel, Bangladesh. Economistul a fondat Grameen Bank, care acordă microcredite persoanelor nevoiaşe, fără a cere garanţii. În 2006, Yunus a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace.

 

Stuart Gulliver, HSBC Holdings, Marea Britanie. Când a fost promovat în funcţia de CEO a holdingului HSBC, în august, în cadrul gigantului bancar s-a produs un cutremur. Mii de oameni – aproape o zecime dintre angajaţi – au fost concediaţi, în întreaga lume.

 

Sizwe Nxasana, FirstRand, Africa de Sud. Nxasana este CEO la FirstRand, una dintre cele mai mari patru bănci din Africa de Sud şi a doua companie din domeniul serviciilor financiare din ţară. În septembrie, banca pe care o conduce a raportat o creştere a profitului şi a acordat dividende speciale.

 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Cancelarul german, care a vorbit în deschiderea forumului, a făcut un apel la liderii businessului mondial prezenţi la Forumul Economic de la Davos să dea mai mult timp liderilor europeni pentru a lupta cu criza, angajându-se în acelaşi timp că Europa îşi va reveni şi va restabili încrederea mediului de afaceri.

 

Liu Xiaoguang, Beijing Capital Group, China. Liu este preşedinte al Beijing Capital, care are activităţi în domeniul infrastructurii urbane, real estate şi servicii financiare, proiecte rezidenţiale şi proprietăţi comerciale.

      Articole recomandate