Cine scrie „Basarabia e România” peste tot prin oraș

100_0300Cu siguranţă fiecare dintre noi a văzut măcar o dată înscrisul „Basarabia e România” pe un perete ori zid şi, probabil, mereu ne-am întrebat cine stă în spatele acestei campanii, dacă este vorba despre una, sau pur şi simplu cine a împânzit orasul cu mesajul naţionalist. Portalul Obiectiv.info a reuşit să vorbească cu promotorii mesajului „Basarabia e România”, să afle cine stă în spatele acestuia şi care e ţelul lor.

Având în vedere că scrisul, mărimea literelor şi grafica sunt aceleaşi peste tot, am putea crede că este vorba despre o persoană care călătoreşte foarte mult şi care face asta în viaţa de zi cu zi, scrie mesajele „Basarabia e România”. În spatele acestei mişcări sunt însă mai multe poveşti.

Cine scrie mesajul pe ziduri

D. Cristian, cel căruia îi aparţine scrisul, lucrează în cadrul unei companii multinaţionale, iar proiectul „Basarabia” este un hobby pentru el, dar şi pentru ceilalţi colegi de echipă, în număr de cinci. Mihai lucrează la o firmă de IT care dezvoltă platforme web, Cătălin este funcţionar public în cadrul unui minister, iar Florin şi alţi doi colegi sunt avocaţi. Deşi joburile lor sunt diferite, de opt ani au un obiectiv comun: acela de a răspândi mesajul.

Ei spun că proiectul a început în urmă cu opt ani, cu sloganul „Basarabia Pământ Românesc”, pentru ca ulterior să se transforme în „Basarabia e România”. Campania reprezintă un hobby căruia fiecare dintre cei șase îi dedică o parte din timpul lor, din dorinţa de a promova mesajul în care ei văd o finalitate, deşi sunt conştienţi că aceasta nu se va întâmpla curând. „Promovarea stradală reprezintă doar o componentă a unei campanii mult mai ample de promovare a mesajului unionist„, spune D. Cristian.

foto

Scopul campaniei „Basarabia e România”

Obiectivul campaniei este de a căpăta vizibilitate, dar şi de a atrage atenţia asupra subiectului unirii Basarabia cu România, deşi, odată cu aderarea la UE şi NATO, Romania nu poate emite pretenţii de unire cu un alt stat, cu atât mai puţin dacă nu este membru al Uniunii Europene, lucru de care și cei cinci sunt conştienţi. Însă proiectul continuă, inclusiv la nivel politic, în sensul că grupul încearcă să facă un lobby puternic.

Realizarea unirii celor două ţări este privită cu scepticism chiar şi de către cei șase, însă asta nu-i descurajează. D. Cristian spune că se vede scriind pe pereţi „Basarabia e România” şi la 80 de ani.

      Articole recomandate