O vorba spune ca “ Viata e prea scurta pentru a ne permite sa bem o cana de cafea proasta”. In continuare ne vom permite sa va oferim cateva sfaturi pentru prepararea unei cafele minunate.
Secretul prepararii unei cafele perfecte consta in mai multi factori. In primul rand trebuie stiut ca o cafea buna este pregatita intr-un vas adecvat. In general, fiecare dintre noi isi prepara cafeaua acasa, intr-un ibric.
Este foarte important ca ibricul sa fie perfect curatat. Inainte de a pune apa la fiert, ibricul trebuie curatat in detaliu. Clatiti bine recipientul pentru a fi siguri ca nu raman substante pentru curatat in apa in care fierbeti cafeaua. Toate acestea pot altera gustul final al bauturii.
De asemenea trebuie tinut cont de materialul din care este confectionat . Cei care doresc sa calce pe urmele profesionistilor vor folosi intotdeauna un ibric din inox. Inoxul este recunoscut pentru faptul ca nu imprumuta “gustul” metallic niciunui aliment care este preparat in el.
Cumparati cafea boabe
Pasul cel mai important in pregatirea cafelei perfecte il reprezinta boabele de cafea. Daca vreti ca totul sa decurga minunat, aruncati cafeaua macinata si cumparati cafea boabe. Bineinteles, trebuie sa cumparati si o masina de rasnit cafeaua.
In timpul macinarii, cafeaua elibereaza cea mai mare parte din aroma sa. Astfel, cafeaua macinata ambalata este decat o pala umbra a cafelei preparate imediat dupa macinare. Ca sa va bucurati cu adevarat de puterea aromei trebuie sa puneti apa la fiert, iar cu cateva momente inainte ca aceasta sa fiarba trebuie sa incepeti sa macinati cantitatea de cafea pe care doriti sa o preparati.
Dupa ce apa da in clocot, stingeti focul si incepeti sa adaugati cafeaua mestecand usor pentru a omogeniza compozitia.
*Cei care beau cafeaua dulce trebuie sa adauge zaharul la inceput. Acesta se va topi treptat si firesc, iar cafeaua va avea un gust mai bun
Folositi apa proaspata
Una dintre cele mai mari greseli pe care majoritatea dintre cei care isi prepara cafeaua acasa este aceea ca folosesc apa de la robinet. Acest lucru este aboslut fatal pentru gustul final al bauturii. Apa de la robinet contine foarte mult clor. Acesta altereaza gustul cafelei, iar ceea ce beti intr-un final este un amestec de clor cu gust de cafea.
Folositi apa plata imbuteliata. Aceasta nu contine clor, iar nitratii nu altereaza gustul cafelei.
In acelasi timp trebuie mentionat ca in cele mai multe cazuri in apa de la robinet se mai gasesc o gramada de alti compusi care altereaza gustul si mai mult, aceasta avand un gust mai mult metalic.
Nu faceti exces
Daca vreti o cafea mai tare nu trebuie sa adaugati mai multa cafea. Trebuie in primul rand sa alegeti boabele care vi se potrivesc. Pe piata exista foarte multe sortimente de cafea care ofera o intenistate in functie de gustul dumneavoastra. Daca adaugati mai multa cafea (obisnuita) in ibricul cu apa nu faceti decat sa stricati gustul bauturii. Prea multa cafea duce catre un gust greu, excesiv de aromat care va va face sa renuntati dupa primele guri sorbite.
Cafeaua trebuie masurata. Daca folositi un ibric obisnuit ( aprox 400 ml ) cantitatea optima de cafea nu trebuie sa depaseasca mai multi de 3 linguri (fara varf).
Curatati rasnita
Pentru a va bucura de o aroma perfecta si data viitoare nu uitati sa curatati, in primul rand, rasnita de cafea. Resturile ramase de la rasnirea precedenta pot sa influenteze gustul cafelei pe care urmeaza sa o preparati.
Pentru ca boabele de cafea rasnite sa elibereze cea mai multa aroma, apa in care fierbeti trebuie sa ajunga (la un momentdat) la 135 de grade. Atunci boabele elibereaza cea mai mare cantitate de cofeina.
De asemenea, trebuie stiu faptul ca o cana de cafea nu se bea niciodata rece. Daca nu ati consumat toata bautura si aceasta s-a racit, nu o reincalziti. Cel mai bine este sa o aruncati si sa preparati o alta cantitate proaspata.