Cinci deprinderi nesalutare care alimentează lipsa de voință

Deși oamenii par fragili în fața multor încercări ale vieții, există situații când voința lor reușește să doboare obstacole inimaginabile, răzbind chiar și acolo unde șansele sunt extrem de reduse.

Desigur, veți spune, voința este un concept elastic – unii se autodisciplinează mai ușor, alții sunt ceva mai slabi în acest context, dar ceea ce ne asigură specialiștii, este că există cinci deprinderi nesalutare, care par să alimenteze efectiv lipsa de voință.

Cunoscându-le, am putea să evităm o serie întreagă de neplăceri, încercând să le eliminăm din propriul comportament, pentru a ne întări voința:

1.Greu de ales

Când avem de ales dintr-un noian de variante, șansele să optăm pentru cea mai potrivită formulă se diminuează consistent. Iată de ce, eliminând treptat alternativele care încarcă inutil peisajul, selectăm „crema” celor mai bune alegeri și ne vine mai ușor să ne oprim asupra aceleia care corespunde propriilor necesități (metoda reducerii numărului de opțiuni);

2.Lipsa de planificare

Dacă nu ne planificam din timp ceea ce avem de făcut, riscăm să luam decizii pripite în ultimul moment, care în nici un caz nu vor avea darul de a ne căli voința. Stabilind de pildă, cu o zi înainte ceea ce vom servi mâine la micul dejun, hainele pe care le vom îmbrăca și lucrurile pe care le vom cumpăra, ne obișnuim să creăm o schema, un program de respectat și un minimum de reguli de la care să nu ne abatem.

3.Greul nu se lasă la urma

Cel puțin asa susțin experții în psihologie comportamentală, sugerându-ne să rezolvăm mai întâi ceea ce ni se pare mai dificil, pentru a ne elibera de stresul unei poveri care ne poate slei de puteri înainte chiar de a aborda chestiunea în sine. Odată eliminată grija aceasta, totul ni se va părea mai ușor de înfruntat și pe viitor.

4.Alimentația neregulată

Oricât ar parea de ciudat, mesele neregulate par să constituie un element nefavorabil călirii voinței. Mancând haotic, ce găsim și când avem timp, ne autosugestionăm ca orice se poate face în această manieră, așadar de ce să ne mai batem capul cu chestiuni ce țin de voința. O teorie interesantă, care stabilește o legătură clară între alimentația sănătoasă, regulată și autodisciplina.

5.Lipsa proiectelor de viitor

Incapacitatea de a crea proiecte care vizează obiective pe termen lung, constituie un semnal ca stacheta voinței noastre nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Un plan coerent al lucrurilor menite să ne ofere satisfacții de viață, se poate demonstra un ajutor de nădejde în călirea voinței, stimulându-ne să îndeplinim, din aproape în aproape, sarcini mici, dar care zidesc ceva măreț în timp.

În speranța că toate aceste recomandări vor putea contribui la o mai bună gestiune a chestiunilor ce țin de voința personală, să nu uităm totuși că omul este o ființă complet imprevizibilă și că până și persoanele care par complet lipsite de voință, se pot demonstra în anumite circumstanțe, mai puternice și mai determinate să ducă la bun sfârșit un lucru, decât mulți dintre semenii lor.

      Articole recomandate