Chișinăul verde: hoinar pe cărările Grădinii Botanice a A.S.M. (Foto)

Farmecul parcurilor din capitală a cucerit de multa vreme sufletele călătorilor care le-au bătut aleile, dar Chișinaul verde nu se rezumă doar la acestea – orașul găzduiește și alte zone încântătoare.

Gradina Botanica a Academiei de Stiinte a Moldovei este unul dintre acestea – o oaza de prospetime si parfumuri crude, la Portile Chisinaului, care imbata deopotriva, privirea si inima vizitatorului, inca din 1950.

24 de tipuri de sol, reunite in aceasta arie verde a orasului, hranesc cele mai variate specii de flori, plante, arbusti si arbori, intr-o matrice strabatuta de alei care par desprinse dintr-un scenariu de basm.

Paraul Valea Crucii scalda cu pretioasele sale unde cristaline, acest taram fermecat, formand pe alocuri splendide cascade, lacuri de mici dimensiuni si suvoaie care se revarsa pe sub punti si podete cochete.

3

Castani, molizi argintii, gutui, magnolii, trandafiri, orhidee, palmete-candelabru si alte impletituri si broderii spectaculoase de plante agatatoare, se intrec in a da culoare si prospetime locului, cu dantelariile florilor si cu mugurii lor pulsand de seve.

Pasionatii de botanica regasesc in acest spatiu si expozitii de plante lemnoase agatatoare, cunoscute frecvent sub denumirea de liane, dar si o zona dedicata integral pomilor cu coroana dirijata sau o alta, amenajata cu pietre si prundis, completata cu variate specii de plante decorative.

11

Gradina gazduieste insa si structuri acoperite, care adapostesc multe tipuri de plante rare, ce au nevoie de ingrijiri deosebite si de conditii speciale pentru a rezista pe meleagurile noastre. Nu lipsesc nici sectiunile dedicate plantelor conservate si protejate cu grija. Asa cum ii sta bine unui astfel de ambient, lumea animala isi aduce la randul sau contributia, cu variate specii de mamifere, pasari, pesti, dar si nevertebrate – o categorie aparte, care cuprinde printre altele, nu mai putin de 30 de specii splendide de fluturi.

12

Intr-un cuvant, aici, frumusetea vegetatiei cultivate de om isi da mana cu capodoperele elaborate in laboratoarele naturii, alcatuind un tablou in care armonia, linistea si echilibrul ecosistemului domina imprejurimile.

La ceas de trecere spre anotimpul vacantei, Gradina Botanica a Academiei de Stiinte a Moldovei, isi asteapta cu drag vizitatorii, oferind, la nivelul propriului portal, chiar si o harta interactiva, menita sa faciliteze orientarea publicului pe vastul sau teritoriu.

8

7

6

5

4

10

9

      Articole recomandate