Chişinău – Primul Centru de monitorizare şi control a traficului şi ordinii publice

chisinau

La Chişinău a fost deschis primul Centru de monitorizare şi control a traficului şi ordinii publice, eveniment la ceremonia căruia a luat parte chiar premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Proiectul a fost lansat graţie colaborării cu Guvernul de la Beijing, care a oferit ţării noastre atât suport financiar, cât şi asistenţă pentru perfecţionarea monitorizării traficului şi ordinii publice în 41 de intersecţii importante din capitală.

Valoarea totală a grantului oferit de China, se ridică la 4,5 milioane de dolari, în timp ce Guvernul ţării noastre participă la proiect cu 6,5 milioane lei – sumă destinată lucrărilor de construcţie, montaj şi telecomunicaţii.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova, proiectul se încadrează într-un amplu proces de modernizare a întregii ţări, ca pas către integrarea europeană.

„Noul sistem de monitorizare şi control a traficului va disciplina participanţii la trafic, va reduce numărul încălcărilor, ceea ce înseamnă mai puţine accidente şi mai multe vieți omenești salvate. Un alt efect pozitiv ar fi diminuarea riscului de corupție – cu camera nu te poți înțelege! Experiența Chinei arată că monitorizarea video are un efect benefic și asupra diminuării criminalității, deoarece permite identificarea mult mai rapidă a răuvoitorilor”, a afirmat primul ministru Iurie Leancă, la ceremonia inaugurării Centrului.

Până la sfârşitul anului în curs, autorităţile preconizează să instaleze alte 39 de camere de supraveghere similare, urmând ca până în anul 2015, proiectul să fie extins la nivelul întregii ţări.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate