Chișinău – Guvernul își recheamă oamenii la vatră: „Veniți să dezvoltați țara”

1

Autoritațile de la Chișinău au lansat o invitație specială tuturor moldovenilor care lucreaza peste hotare, îndemnându-i să se întoarcă acasă, pentru a contribui la dezvoltarea țării.

Potrivit estimarilor specialistilor, circa 3 la suta din populatia activa este constituita tocmai din migranti reintorsi, cu varste de pana la 64 de ani, dar din acestia doar 40% figureaza cu o ocupatie stabila, restul fiind someri sau muncind ocazional.

Facilitarea procesului intoarcerii acasa a migrantilor reprezinta una din preocuparile autoritatilor de la Chisinau: Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei a pus la punct un amplu plan de reintegrare in societate a persoanelor dispuse sa se intoarca de peste hotare.

Piata locala a muncii nu este insa tocmai promitatoare pentru tinerii care ar dori sa revina acasa, asadar guvernul ar trebui sa lanseze proiecte menite sa stimuleze procesul de reintoarcere a migrantilor.

Printre masurile care ar putea fi adoptate in acest context, se numara si acordarea unei eventuale indemnizatii de revenire, dar si crearea unor birouri de consultanta in domeniul migratiei si reintegrarii, dupa cum a precizat Oxana Boestean, consultant in cadrul Ministerului Muncii.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate