Chişinău – Centrul agroalimentar va fi construit în cartierul Petricani

 

2

Cel mai mare centru agroalimentar din Republica Moldova, al cărui proiect vizează acoperirea unei suprafeţe de peste 22 de hectare, urmează să fie construit în cartierul Petricani al capitalei.

Proiectul a fost elaborat cu circa patru ani în urmă, dar din lipsa fondurilor necesare punerii sale în aplicare, data demarării lucrărilor a fost amânată în repetate rânduri.

Anul acesta însă, se preconizează iniţierea lucrărilor în cadrul unei prime faze constructive, care prevede amenajarea unei zone de 7,5 hectare, în strada Petricani – o etapă pentru care, fondurile necesare se ridică la aproximativ 280 de milioane de lei.

Treptat, lucrările urmează să fie extinse, astfel încât, la finalizarea proiectului, producătorii agricoli să poată beneficia de un centru modern, dedicat integral activităţilor de expunere şi depozitare a produselor agroalimentare, integrând un centru logistic, dotat cu laboratoare speciale, dar şi ghişee bancare şi un punct destinat exporturilor de mărfuri.

Moldova, prin potenţialul său de producţie, se consideră unul dintre cei mai mari producători de fructe, legume şi struguri de masă din regiune, acesta fiind estimat la nivelul de 2,5 – 3,0 milioane tone anual, din care 1250 – 1500 mii tone de producţie poate fi exportată în stare proaspătă”, se precizează la nivelul site-ului oficial al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, subliniindu-se astfel, importanţa creării unui centru agroalimentar modern, în Chişinău.

Centrul va deveni, cel puţin aşa speră autorii acestuia, punctul în care se vor intersecta interesele producătorilor şi ale consumatorilor”, precizează sursa.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate