China vrea sa salveze lumea de un asteroid

Cercetatorii chinezi vor sa lanseze o misiune prin care sa protejeze planeta de impactul cu asteroidul Apophis.

Specialistii de la Universitatea Tsinghua din Beijing au facut publice planurile lor de a devia acest asteroid gigantic de la traiectoria sa, scrieSott. El s-ar putea prabusi pe Pamant peste cateva decenii, punand in pericol existenta noastra.

Apophis (nume complet 99942 Apophis) cantareste 46 de milioane de tone si are un diametru de aproape 500 de metri. In prezent, el se indreapta spre planeta noastra. In 2029, acesta va trece aproape de noi, dar nu ne va lovi. Pericolul ne va pandi in continuare, caci asteroidul se va intoarce intr-un timp destul de scurt si el ar putea vizita suprafata planetei noastre.

Exista sansa ca el sa treaca printr-o „gaura” gravitationala cu o marime de aproape 1.000 km inspatiu. In acest caz, asteroidul va reveni si ne va lovi, in anul 2036, dupa doar sapte ani. NASA a afirmat ca exista o sansa la 250.000 sa existe un impact cu Pamantul.

Care sunt planurile chinezilor

Chinezii vor sa devieze asteroidul din calea unei astfel de structuri gravitationale. Acest lucru ar putea fi obtinut, spun ei, cu o structura solara de doar 10 kg. Ea ar avea puterea de a indeparta asteroidul Apophis din calea „gaurii” gravitationale.

Misiunea kamikaze va calatori cu o viteza de 90 km pe secunda catre corpul ceresc. Recent, si Agentia Spatiala Europeana (ESA) a anuntat ca are in vedere sa trimita doua misiuni spatiale dintre care una sa se prabuseasca pe Apophis. Cealalta va face observatii si va analiza impactul, trimitand imagini spre Pamant.

      Articole recomandate