Cercetătorii au descoperit gena care îţi spune la ce oră vei muri

Cercetătorii americani au descoperit o variaţie a genelor ce influentează ceasul biologic atât de puternic încât ar putea chiar să prezică la ce oră din zi o persoană va muri, scrie Daily Mail.

Cercetătorii speră ca descoperirea să poate fi folosită pentru a determina calendarul tratementelor medicamentoase destinate pacienţilor care suferă de boli cardiovasculare, precum şi perioadele în care bolnavii aflaţi în spitale ar trebui monitorizaţi mai atent.

Conducătorul studiului Andrew Lim, cercetător la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston, a precizat că  decoperirea a fost făcută întâmplător, în timpul unui studiu ce viza stabilirea unei legături între tulburările de somn şi evoluţia bolilor Parkinson şi Alzheimer. Cercetarea respectivă implica 1200 de persoane, înscrise pentru a participa la  studiu la vârsta de 65 de ani, având o stare de sănătate bună, şi care  au fost supuse unor controale neurologice şi psihiatrice anuale.

În acest fel, specialiştii au descoperit o singură moleculă lângă o genă denumită “Period 1”, ce avea la bază fie adenină (A), fie guanină (G). În urma calculelor, cercetătorii au stabilit că există 36% şanse ca o persoană să aibă două baze A (genotip AA), 16%  şanse de a avea două baze G (genotip GG) şi 48% de a avea o combinaţie de A şi G (genotip AG).

Astfel, persoanele cu genotip AA au tendinţa naturală de a se trezi cu o oră mai devreme decât cele cu genotip GG, iar aceia cu genotipul AG tind să se trezească exact la jumătatea intervalului – cu o jumătate de oră mai devreme decât GG şi cu jumătate de oră mai târziu decât AA.

Mai mult, cercetătorii au constatat că aceia cu genotip AA sau AG au murit, în medie, înainte de ora 11.00, iar cei cu genotip GG, înainte de ora 18.00. “Deci există cu adevărat o genă care prezice ora la care vei muri. Nu data, din fericire, dar ora din ziua respectivă”, a declarat Clifford Saper, neurolog la BIDMC.

      Articole recomandate