Cele trei MERE care au schimbat lumea.

La numai câteva ore de la moartea lui Steve Jobs, pe reţele de socializare a apărut un viral care arată momentele din istoria omenirii în care merele au avut un rol decisiv. „Trei mere au schimbat lumea: cel pe care Eva l-a mâncat, cel care i-a căzut lui Newton în cap şi cel pe care Steve Jobs l-a creat (compania Apple – n.r.)”, spune viralul.

Mărul lui Adam şi al Evei

Potrivit Vechiului Testament, Adam şi Eva, primii oameni creaţi de Dumnezeu, au fost alungaţi din Rai după ce au mâncat fructul oprit – un măr. După ce i-a creat, Dumnezeu le-a dat libertate să facă tot ce-şi doresc în grădina Raiului, atât timp cât nu se ating de un singur fruct, mărul.
Femeia l-a ispitit pe Adam să guste din mărul interzis şi, după ce au muşcat amândoi, Dumnezeu i-a exclus din Rai. Această faptă reprezintă „păcatul originar” al omului.

Mărul lui Newton

Aşezat la umbra unui măr la sfârşitul secolului al XVII-lea (1686), fizicianul englez Isaac Newton se gândea la o problemă când un fruct s-a desprins din pom şi a căzut în faţa lui. Omului de ştiinţă i-a atras atenţia acest incident şi a început să-l analizeze mai mult, fiind interesat cum sunt ţinute toate obiectele pe pământ şi care e forţa care nu le lasă să plutească în voie – atracţia gravitaţională.

Ulterior, Newton a fost primul care a demonstrat că atât căderea obiectelor pe suprafaţa Pământului, cât şi mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Terrei şi a planetelor în jurul Soarelui sunt toate guvernate de una şi aceeaşi lege: cea a gravitaţiei universale. Nu numai ca aceasta a devenit fundamentul fizicii pentru următorii 200 de ani, dar a construit şi baza metodologiei ştiinţifice.

Mărul lui Steve Jobs

Compania Apple (Măr) a fost fondată de Steve Jobs, alături de Steve Wozniak. În 1976, cei doi au dat startul unei afaceri care avea să le aducă milioane de dolari într-un garaj închiriat din sudul Californiei. Opt ani mai târziu, un Steve Jobs vizibil emoţionat prezenta lumii întregi primul computer Macintosh (Mac, pe scurt) cu interfaţă grafică – adică nu folosea doar text şi cod, ci şi imagine. În timp, compania americană a devenit unul dintre cele mai importante branduri ale lumii.

      Articole recomandate