Unele dintre cele mai utile aparate si dispozitive de azi au fost descoperite din intamplare, iar cele mai multe dintre ele au aparut fara ca inventatorii lor sa urmareasca nici pe departe acest scop. Iata cateva dintre acestea.
Cuptorul cu microunde
Percy Spencer, un electronist genial care a luptat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, se juca intr-o zi din anul 1945 cu un magnetron emitator de microunde, folosit la aparatele radar. A constatat ca un baton de ciocolata pe care il avea in buzunar incepuse sa se topeasca. Astfel si-a dat el seama de importanta pe care o pot avea microundele in viata de zi cu zi a oamenilor, se precizeaza intr-un articol din revista Popular Science.
Zaharina
In 1879, Ira Remsen si Constantin Fahlberg erau in pauza de masa in laboratorul lor de la Universitatea John Hopkins. Dupa experimentele facute, Falhlberg a uitat sa se spele pe maini inainte de masa si a constatat ca degetele sale erau dulci. Tocmai descoperise indulcitorul artificial. El a fost cel creditat cu descoperirea, atragand supararea colegului sau.
Super-Glue
In 1942, dr. Harry Coover a constatat cu mahnire ca cianoacrilatul, o substanta creata de el, nu dadea rezultatele dorite. El intentiona sa o foloseasaca pentru arme si era suparat ca substanta se lipea de absolut orice. Dupa 6 ani, a redescoperit-o, insa a patentat super-lipiciul abia in 1958, la 16 ani distanta de la prima sa utilizare.
Chimistul Roy Plunkett este „vinovat” de aceasta inventie, datata cu anul 1938. El spera sa descopere o noua varietate de clorofluorocarboni. Intr-o zi, a intrat in camera de refrigerare unde facuse un experiment si a descoperit ca grasimea nu se lipise pe o cutie de tabla. Substanta pe care a descoperit-o s-a dovedit a fi un lubrifiant foarte bun cu o temperatura de topire foarte ridicata. Aceasta a fost folosita pentru prima data la aparatura militara.
Stimulatorul cardiac
Profesorul Wilson Greatbatch, de la Universitatea Buffalo nu a obtinut rezultatele dorite cu un rezistor prin care sa inregistreze activitatea cardiaca. In locul unuia de 10.000 de ohmi, el a scos dintr-o cutie unul de un magaohm. Noul dispozitiv facea o pauza „nedorita” de o secunda. El si-a dat seama totusi ca un anumit curent poate regla ritmul inimii. Astfel a aparut pacemakerul, avand o marime care sa ii permita sa fie introdus in pieptul pacientilor. Pana atunci, aparatul avea marimea unui televizor.
Razele X
In 1895, fizicianul Wilhelm Roentgen facea un experiment obisnuit cu raze catodice. A observat ca o bucata de carton fluoresecent din camera se aprinsese. A constatat ca particulele de lumina emise puteau trece prin obiectele solide. Bombardand un corp metalic cu electroni rapizi, acesta emitea radiatii foarte penetrante. Prima imagine obtinuta cu noua inventie a fost cea a mainii sotiei sale.