Cele mai bune joburi pentru salvarea lumii

Chiar daca ne aflam (din nou!) in plina criza economica, cautarea unui nou loc de munca nu trebuie sa presupuna renuntarea la altruism. Poate ca te motiveaza ideea unui salariu bunicel si perspectiva unui trai comod, insa asta nu exclude posibilitatea de a gasi o slujba care imbina confortul material cu ajutorarea celorlalti.

Poate ca salariul e ceva mai mic decat in alte locuri, dar in aceste functii poti sa dormi linistit, la sfarsitul zilei de munca, stiind ca ii ajuti pe ceilalti. Pentru multi, acesta este un pret pe care sunt dispusi sa-l plateasca, scrie CNN. Iata zece slujbe care te ajuta sa contribui la salvarea lumii.

 

1. Coordonator de program non-profit

Poti sa obtii o mare satisfactie profesionala cand supervizezi programe si voluntari pentru o cauza in care crezi. E adevarat ca salariile in acest domeniu sunt mai mici, dar poti sa-ti asumi mai multe responsabilitati si sa-ti dezvolti noi abilitati. Poti sa incepi prin a te oferi voluntar la un ONG cu o misiune apropiata de sufletul tau.

 

2. Nutritionist

Nutritionistii, cei care sfatuiesc indivizii si grupurile cu privire la dieta, lucreaza in spitale, corporatii, scoli. Unii au cabinete particulare sau lucreaza ca si consultanti. Cum nivelele obezitatii infantile si adulte sunt in crestere, cererea de experti in viata sanatoasa este mare.

 

3. Asistent social

Oferi ajutor si resurse persoanelor cu probleme sociale si de sanatate, concentradu-te pe anumite zone, cum ar fi abuzul de droguri, violenta domestica sau handicapuri. Cererea este crescuta in domeniul ingrijirii persoanelor varstnice si se cauta oameni dispusi sa lucreze in mediul rural, unde lipsa de angajati calificati este acuta.

 

4. Inginer specializat in probleme de mediu

In aceasta slujba, trebuie sa gasesti modalitati de a face planeta un loc mai bun de locuit. Vei avea de-a face cu provocari precum poluarea aerului si apei, repararea zonelor distruse de constructii sau de dezastre naturale. Pe masura ce creste populatia planetei, se nasc tot mai multe probleme legate de impactul activitatii omului asupra mediului, asa ca aceasta meserie va fi la mare cautare – numai ca nu este suficient sa fii pasionat de protejatea mediului. Trebuie sa ai si studii serioase de inginerie in acest caz.

 

5. Terapeut recreational

Terapeutul recreational ii ajuta pe oamenii cu dizabilitati, rani sau boli, sa se reintegreze in societate prin intermediul muzicii, artei si sporturilor. Acesta poate lucra in mediu privat sau in clinici specializate si are nevoie de creativitate si tenacitate. Satisfactia de a-i vedea pe oameni capatand din nou incredere in fortele proprii este insa o rasplata suficienta pentru cine face aceasta meserie.

 

6. Fizioterapeut

Fizioterapeutul ii ajuta pe pacienti sa se miste din nou. Folosindu-se de exercitii si tehnici variate, terapeutul ii ajuta pe pacienti sa reduca durerea, sa-si imbunatateasca mobilitatea si sa aiba o calitate a vietii mai buna. E drept, aceasta slujba este solicitanta, insa cererea este mare.

 

7. Inginer constructor

Inginerii sunt „creierele” din spatele podurilor, strazilor, sistemelor de canalizare si altor lucrari publice, critice pentru viata de zi cu zi. Ai ocazia sa iti lasi amprenta in lume si sa te si bucuri de o meserie creativa, ce necesita rezolvarea eficienta a problemelor. Chiar daca starea actuala a economiei nu este propice constructiilor, cererea pentru ingineri care sa mentina si sa dezvolte infrastructura existenta este destul de mare.

 

8. Logoped

Logopezii ajuta pacienti de toate varstele, de la copii la varstnici care-si revin dupa un atac cerebral. Practic, ii ajuta pe cei cu afectiuni de vorbire sa isi imbunatateasca abilitatea de a comunica. Multi sunt angajati in spitale, scoli sau centre de reabilitare, sau au cabinete particulare. La fel ca si in cazul altor terapeuti, satisfactia este enorma.

 

9. Meditator

Ca meditator, poti influenta direct felul in care un elev sau student abordeaza invatarea. Oferi ajutor in afara salii de curs acelor persoane care au dificultati cu un anumit subiect sau cu invatarea in general. Ii motivezi sa invete si folosesti diferite metode pentru a-i ajuta sa asimileze materia. Cand lucrezi cu un copil sau un grup, poti imbogati increderea acestora si poti sa ii inspiri sa incerce sa invete pe parcursul intregii vieti.

 

10. Antrenor personal

Antrenorii nu doar ii ajuta pe oameni sa isi sculpteze corpul, ci ii si inspira sa duca vieti mai sanatoase. Vei conduce prin exemplu, aratandu-le clientilor beneficiile unei alimentatii corecte si unor sedinte regulate de exercitii fizice. Daca vrei sa ajuti oamenii sa isi atinga potentialul, aceasta slujba ar putea fi pentru tine. Si este cerere mare de antrenori personali, intrucat companiile investesc in programe de fitness pentru a mentine sanatatea angajatilor, in vreme ce varstnicii incep sa fie constienti de importanta miscarii.

      Articole recomandate