Arta trebuie să impresioneze pe oricine. Şi orice instalaţii artistice trebuie la rândul lor să producă impresii deosebite. Ele nu sunt simple obiecte suprapuse sau ordonate, ci fiecar reprezintă o istorie, un sens.
Și este lăudabil faptul că artiștii tot mai mult împărtășesc aceste păreri. În ultimul timp au fost create impresionante lucrări de artă, idei bazate pe instalații artistice care au adus un nou suflu unei străzi, unui oraș întreg, unor oameni.
1. Festivalul de iarnă al luminilor. Japonia.
Principalul punct de atractie al Grădinii Botanice japoneze Naba Dar Sato este iluminarea de iarnă. În fiecare an începând cu mijlocul lunii noiembrie până la mijlocul lunii martie, pe întreg teritoriul parcului sunt instalate lumini cu LED-uri, inclusive și în apă. Imaginile sunt impresionante.
2. Dacă ai frică de înălțime intrarea este interzisă. Dusseldorf.
Instalarea pe care pot și trebuie să urci s-a deschis în această vară la Muzeul de Artă «K21 Ständehaus” din Dusseldorf. Sub cupola clădirii, la o înălțime de peste 20 de metri s-au tras 3 nivele de grilă, separate printr-o oglindă mare și prin baloane transparente. Ca și cum ar fi paianjeni, oamenii se pot deplasa prin aer, deși nu văd solul sub picioarele lor, echilibrându-se pe grilă. Senzațiile tari aici nu lipsesc.
3. Labirintul de sticlă. Sydney.
O plimbare prin Sydney Hyde Park este suficientă pentru a fi parte din ceva ireal: un grup de arhitecți din Noua Zeelandă au transformat parcul într-un labirint imens din mai mult de optzeci de oglinzi. Impresionant.
4. Ploaia care nu te udă.
În sala Centrului de Arte Barbican Centre studioul Random internationala creat ploaiadin care poți ieși uscat. Sub plafon, pe 100 metri pătrați au fost instalate „dușuri de ploaie”, simulând precipitații. Debitul de apă este sincronizat prin senzori de mișcare. Atunci când se apropie o persoană la o anumită distanță picăturile își schimbă traiectoria, astfel încât vizitatorul din cameră rămâne uscat. În același timp, publicul are impresia că persoana care este în interior este udată rău de tot.
5. Casa din oglinzi. Londra.
In Londra cu succes s-a desfășurat o expoziție al lui Leandro Erlich. Proiectul „Casa din oglinzi” este una dintre cele mai populare instalații artistice. Privind imaginea, ți se pare că oamenii urca fără frică fațada unei clădiri cu mai multe etaje, sărind de la balcon și agățându-se de streașină. Efectulvizualeste uimitor.
6. Feeria miilor de baloane.
Sala galeriei Bockenheimer Depot a fost umplută cu mii de baloane. Instalația Scattered Crowd reflectă interacțiunea dintre oameni și spațiul înconjurător. Vizitatorul singur decide cât de aproape va fi contactul: acesta se poate muta fără să atingă baloanele sau invers, le poate pipăi.
7. Dezordinea artistică.
Artistul contemporan francez Bernard Pra reface „portrete” ale unor personalități celebre din resturi de materiale. Imaginea se formează când este privită dintr-un anumit unghi, iar prin schimbarea poziției iluzia se fărâmă, imaginea devenind un set de lucruri inutile. Procesul de creare a picturilor neobișnuite este icredibil.
8. Cerul din umbrele.
În această vară, străzile unui mic oraș portughez Agueda au fost inundate de mii de umbrele luminoase, care eclipsau aproape complet cerul , instalate cu scopul de a proteja locuitorii de ploaie și soare. Umbrelele care atârnau deasupra capetelor trecătorilor erau sub formă de cupole colorate de diferite dimensiuni și culori, iar acest eveniment a devenit celebru în toată lumea ca festivalul umbrelelor portugheze Umbrella Sky.
(via adme.ru)