Cele 5 motive pentru care unele persoane nu reuşesc să îşi îndeplinească obiectivele

De ce unele persoane reuşesc să îşi îndeplinească obiectivele, în timp ce alţii eşuează? Geoffrey James crede că persoanele care au succes reuşesc să depăşească cinci bariere, care în multe situaţii garantează eşecul, relatează Inc.com.

Iată care sunt acele bariere şi cum să le depăşeşti:

1. Obiective neinspiraţionale

Atunci când majoritatea persoanelor îşi stabilesc nişte obiective, aceştia îşi imaginează “un lucru”, cum ar fi o anumită sumă de bani, un obiect (o maşină nouă) sau o realizare specifică (scrierea unei cărţi). Din păcate, aceste obiective de genul “lucruri pe care le voi obţine sau le voi face” nu ajung la esenţa a ceea ce îi motivează cu adevărat pe oameni. Ar trebui să înţelegem că ceea ce căutăm de fapt în viaţa personală şi în cea profesională sunt emoţiile pozitive pe care le vor produce acele lucruri.

Remediu: În loc să îţi imaginezi că obiectivul tău este un anumit un “lucru”, imaginează-ţi cum te-ai simţi în momentul în care ţi-ai îndeplini acea dorinţă. În felul acesta, vei fi inspirat să faci orice îţi stă în putinţă (în limitele legale şi etice) pentru a experimenta acea stare.

2. Frica de eşec
Dacă îţi este frică să greşeşti, atunci cu siguranţă nu îţi vei asuma riscurile necesare pentru a-ţi îndeplini obiectivul. De exemplu, nu vei da acel telefon important, deoarece îţi este frică că vei fi respins. Sau, nu îţi vei da demisia pentru a începe propria afacere, deoarece îţi este teamă că vei rămâne fără niciun ban.

Remediu: Trebuie să înţelegi faptul că eşecul este o stare strict temporară. Dacă lucrurile nu funcţionează în modul în care ţi-ai dori, este doar un pas înapoi, care cel mult îţi amână eventualul succes. Cu alte cuvinte, acceptă ideea că uneori suferi un eşec, dar priveşte acel eşec ca pe o componentă inevitabilă (şi totuşi vitală) din călătoria ta.

3. Teama de succes
Din multe puncte de vedere, această teamă este chiar mai epuizantă decât frica de eşec. Să presupunem că se întâmplă ceva spectaculos, cum ar fi, spre exemplu, obţinerea unei averi imense. Dacă nu te va face fericit? Ce se va întâmpla atunci? Dacă vei ajunge să pierzi totul? Vor începe prietenii tăi să se comporte ciudat? Familia ta va fi invidioasă? Astfel de gânduri pot provoca un auto-sabotaj chiar şi în cazul celei mai motivate persoane din lume.

Remediu: Hotărăşte-te să fii fericit şi recunoscător astăzi, dar şi în viitor, indiferent de ceea ce se va întâmpla. În loc să te concentrezi asupra posibilelor probleme, imaginează-ţi cât de minunat ar fi să poţi să îi ajuţi pe cei din jurul tău, prietenii şi familia, să îşi îndeplinească propriile obiective.

4. Un program nerealist
Majoritatea persoanelor supraestimează în mod constant ceea ce pot face într-o săptămână şi subestimează ceea ce pot face într-un an. Din cauza acestui lucru, majoritatea persoanelor încearcă să înghesuie prea multe elemente de acţiune pe termen scurt, în loc să spaţieze activităţile pe termen lung. Incapacitatea de a realiza toate activităţile pe termen scurt crează un sentiment de descurajare şi lasă impresia că obiectivul principal este tot mai greu de atins.

Remediu: Pe măsură ce îţi enumeri activităţile şi paşii necesari pentru a-ţi îndeplini obiectivul, programează-ţi doar 20% din activităţile care vor produce 80% din rezultatele tale. Pe lângă acest aspect, stabileşte-ţi un program pe termen lung ambiţios, dar lasă întotdeauna “un moment de respiro” atunci când faci planuri pe termen scurt.

5. Grijile faţă de “perioadele uscate”
Este uşor să devii descurajat atunci când ajungi într-un moment în care nimic din ceea ce faci nu te ajută să avansezi spre obiectivul tău. De exemplu, să presupunem că încerci să deprinzi o anumită abilitate. Faci progrese rapide la început, dar apoi, după o vreme, se pare că nu te descurci mai bine, ci chiar puţin mai rău. Unele persoane folosesc aceste “perioade uscate” ca o scuză pentru a renunţa, şi prin urmare dau greş.

Remediu: De fiecare dată când ajungi într-o astfel de perioadă, gândeşte-te că e momentul să sărbătoreşti, nu să renunţi. De fapt, un astfel de impas este aproape întotdeauna un semn că te afli foarte aproape de a realiza ceva măreţ. Dacă ai suficientă răbdare şi încredere, vei reuşi să îţi îndeplineşti scopul.

      Articole recomandate