Cele 42 de lucruri pe care cel mai probabil nu le ştiai pînă acum. Vezi cu ce îţi poţi impresiona prietenii

shoping
Ştiai că 80% dintre toate lucrurile aflate la vânzare sunt cumpărate de femei. Tu cum stai la capitolul conversaţie? Eşti în stare să-ţi uimeşti interlocutorii spunându-le lucruri interesante şi inedite, sau te mulţumeşti doar cu comentarea celor mai recente ştiri din showbiz?
Dacă faci parte din prima categorie, cei de la apropo.ro îţi propun câteva informaţii deosebit de interesante, extrase din volumul „1.227 QI Facts”.

Acest volum „sintetizează” munca depusă timp de 10 ani de realizatorii emisiunii „Quite Interesting/Chiar interesant”, transmisă de BBC.

Iată care sunt cele 41 de lucruri interesante care cel mai probabil nu le ştiai pînă acum: 

1 – La deschiderea primului supermarket din Marea Britanie, primii clienţi s-au temut să se servească singuri din rafturi pentru a evita să fie  certaţi.

2 – 80% din toate lucrurile care sunt de vânzare sunt cumpărate de femei.

3 – Nelson Mandela a fost scos de pe lista teroriştilor în 2008.

4 – Prietena fondatorului site-ului de dating match.com l-a părăsit pe acesta pentru un bărbat cunoscut pe match.com.

5 – Prima fiinţă care a beneficiat de implanturi cu silicon a fost o căţea, Esmeralda.

6 – În 1915, milionarul Cecil Chubb i-a cumpărat soţiei sale drept cadou, Stonehenge. Pentru că acesteia nu i-a plăcut, milionarul l-a donat statului trei ani mai târziu.

7 – Ultima suflare a lui Thomas Edison a fost captată într-un flacon din sticlă, care se găseşte şi azi la muzeul Henry Ford din Detroit.

8 – Inima umană generează atâta presiune că poate trimite un jet de sânge la distanţa de 10 metri.

9 – În Grecia antică, cuvântul „idiot” desemna orice persoană care nu era politician.

10 – Jimmy Carter a reuşit performanţa de a trimite la curăţătorie un sacou în buzunarul căruia se găseau… codurile nucleare (echivalentul Butonului roşu de azi).

11 – Bobby Leach, al doilea om care a „trecut” Niagara într-un butoi a supravieţuit căderii, dar a murit după ce a căzut alunecând pe o coajă de portocală.

12 – La fel ca şi oamenii, vacile din Marea Britanie mugesc cu accent regional.

13 – În fiecare an, chinezii mănâncă patru milioane de pisici.

14 – Mao Zedung a dat dispoziţie ca fiecare chinez să omoare o vrabie pe săptămână, pentru a proteja culturile de orez. Din nefericire, măsura nu a avut efectul scontat, pentru că vrăbiile nu mănâncă orez.

15 – Porecla tatălui actorului britanic John Cleese era Brânză. Cleese a crescut în apropierea oraşului Cheddar, renumit pentru brânza produsă acolo, iar cel mai bun prieten al său în timpul şcolii se numea Barney Butter (Unt).

16 – Ultimul proprietar particular al clădirii din Downing Street nr. 10 (resedinţa oficială a primului ministru britanic încă din 1735) a fost un anume Mr Chicken (Pui).

17 – Cel mai scurt război purtat vreodată a fost cel din 17 august 1896, dintre Marea Britanie şi Zanzibar. Războiul a durat fix 38 de minute.

18 – Miezul soarelui este atât de fierbinte încât o bucăţică de marimea unui vârf de ac poate omorî un om de la distanţa de 160 de kilometri.

19 – Cel mai mic stat din lume, Liechtenstein, este cel mai mare exportator de dinţi falşi (proteze dentare).

20 – În anul 1811, aproape un sfert din englezoaice se numeau Mary.

21 – Cei care călătoresc mult ar trebui să nu pună bază pe protecţia Sfântului Christopher, patronul lor, pentru că acesta a fost desanctificat în 1969.

22 – Până în anul 1913, americanii îşi puteau expedia legal copiii cu serviciul de coletărie.

23 – China este cel mai mare exportator de Biblii. O singură fabrică, cea din Nanjing, tipăreşte un milion de exemplare lunar.

24 – Furnicile pot supravieţui în cuptorul cu microunde. Ele sunt suficient de mici pentru a putea să se „eschiveze” de razele mortale.

25 – Prima utilizare comercială a heroinei a fost ca… medicament împotriva tusei.

26 – Naziştii au decretat că este ilegal ca maimuţele să folosească celebrul salut Heil Hitler, „contravenienţii” fiind pasibili de pedeapsa cu moartea

26 – În 1911, atunci când celbrul tablou Mona Lisa a fost furat de la Luvru, unde era expus, printre suspecţi s-a numărat şi Picasso.

27 – Coincidenţă sau…? Institutul britanic de cercetare al dislexiei (boală manifestată printr-un deficit în recunoaşterea şi înţelegerea textelor scrise) se află în localitatea Reading (lectură, citire).

28 – Statele Unite ale Americii au trupe în 148 din cele 192 de ţări membre ale Naţiunilor Unite.

29 – Dacă ar fi posibil să sapi un tunel exact prin centrul Pământului şi ai sări în el, ţi-ar lua exact 42 de minute şi 12 secunde să ajungi în partea opusă a globului pământesc.

30 – Beyonce Knowles este uns dintre descendentele (8th cousin, four times removed) celebrului compozitor austriac Gustav Mahler.

31 – Un singur corb dintre cei care „locuiau” în Turnul Londrei a supravieţuit bombardamentelor germane la care a fost supusă capitala britanică în timpul celui de-al doilea război mondial, restul murind de… stres.

32 – George W Bush şi Saddam Hussein purtau încălţăminte de comandă făcută de acelaşi cizmar italian.

33 – În primul an de studii la Harrow, Winston Churchil a fost elevul cu cele mai proaste rezultate la învăţătură.

34 – Poetul irlandez Brendan Behan a devenit alcoolic încă de la vârsta de opt ani.

35 – Record războinic: în Afghanistan şi Irak au fost „consumate” câte 250.000 de cartuşe (trei tone de muniţie) pentru fiecare insurgent omorât.

36 – Legendarul jucător de baseball Babe Ruth avea întotdeauna câte o foaie de varză sub şapcă, pentru a se răcori. De reţinut că, în Coreea de Sud acest lucru este considerat nesportiv, fiin permis doar la recomandarea medicului.

37 – La presiuni extrem de mari, diamantele pot fi obţinute şi din unt de arahide.

38 – Etnicii Sami din Finlanda folosesc o unitate de măsură a lungimii numită Poronkusema, egală cu distanţa parcursă de un ren între două urinări.

39 – În 2009, un poliţist britanic pensionar, Geraint Woolford, s-a internat în spitalul Abergale, din Ţara Galilor. Acolo a avut coleg de salon un alt poliţist pensionar, pe care îl chema… Geraint Woolford. Cei doi nu erau rude, nu se întâlniseră niciodată şi erau singurele două persoane din Marea Britanie cu acest nume.

40 – Tintin, personajul celebrelor benzi desenate, are un nume diferit în Japonia, Tantan. Aceasta pentru că Tintin, pronunţat „Chin chin”, înseamnă în japoneză penis.

41 – Bunkerul lui Saddam Hussein a fost proiectat de nepotul celei care a construit bunkerul lui Hitler.

42 – Editia inaugurală a ziarului britanic Daily Mirror a avut ca insert o oglindă.

      Articole recomandate