Cele 10 beneficii ale cititului

 

Cititul reprezinta unul dintre cele mai frumoase hobby-uri pe care cineva il poate avea. Totusi este trist sa aflam ca majoritatea oamenilor nu sunt initiati in fabuloasa lume a cartilor. Daca esti una dintre persoanele care considera ca nu au nevoie sa citeasca, iata cateva motive pentru care ai putea sa iti formezi un obicei din asta:

1. Cititul reprezinta un proces care iti mentine mintea activa : Pe cand televizorul iti distruge neuronii, cititul te ajuta sa iti folosesti creierul. Citind vei rationaliza si vei descoperi lucruri care nu iti sunt familiare.

2. Cititul iti imbunatateste vocabularul : Iti mai amintesti in scoala primara cand invatai intelesul unui cuvant din context, cititnd intreaga propozitie? Asa se intampla si cand citesti o carte. Cititul reprezinta o provocare, poti invata cuvinte noi pe care mai apoi sa le folosesti in exprimare.

3. Te ajuta sa iti faci o idee despre diverse culturi si locuri din lume : Cum altfel ai putea sa afli informatii despre viata popoarelor din Mexic decat citind? Cititul te introduce in diversitatea etnica a oamenilor, a obiceiurilor si a diverselor stiluri de viata. Devii mult mai constient de diferentele dintre oameni.

4. Iti imbunatateste concentrarea si disciplina : Cititul presupune concentrare. In timpul in care citesti te concentrezi doar asupra acestei activitati. Spre deosebire de reviste, Internet sau emailuri, cartile nu contin alte informatii care sa te distraga, cartile iti spun povesti. Astfel capacitatea ta de concentrare se va imbunatati considerabil.

5. Iti cladeste stima de sine : Cu cat citesti mai mult, cu atat acumulezi mai multe cunostinte. Odata cu asta devii mai increzator iar increderea in tine iti consolideaza stima de sine. Deci este o reactie in lant. Daca ai cunostinte, oamenii apeleaza la tine pentru raspunsuri iar sentimenetele tale fata de propria persoana nu pot fi altfel decat pozitive.

6. Inbunatateste memoria : Multe studii au demonstrat ca daca nu iti folosesti memoria, o pierzi. Cititul te ajuta sa iti folosesti memoria, presupune sa iti amintesti detalii, intamplari, fapte, date, actiuni, teme si personaje.

7. Te disciplineaza : stim cu totii ca ar trebui sa ne facem timp pentru citit. Dar cati dintre noi isi planifica sa citeasca in fiecare zi? Foarte putini as zice. De aceea, a adauga cititul in programul tau zilnic reprezinta un lucru care te detemina sa te disciplinezi.

8. Iti dezvolta creativitatea : Sa citesti despre diversitatea vietii si sa te expui unor idei si informatii noi te ajuta sa-ti dezvolti partea creativa a creierului si sa devii mai deschis catre inovatie.

9. Ai intotdeauna subiect de discutie. Nu de multe ori mi s-a intamplat sa ma imprietenesc cu o persoana discutand despre subiectul unei carti. Deci iti poti face prieteni. In plus, cititnd iti largest orizonturile si poti dezbate pe diverse teme si domenii despre care te-ai documentat.

10. Te scapa de plictiseala. De fiecare data cand te plictisesti, ia o carte si citeste. Vei deveni imediat interest de subiectul carti si iti va pieri plictiseala. Pana la urma, daca oricum esti plictisit, nu strica sa citesti o carete buna, nu-i asa?

Daca vrei sa depasesti monotonia unei vieti lenese, deloc creative si plictisitoare, ia o carte si incepe sa citesti. Da pagina pentru a descoperi o lume bogata in informatii si ingeniozitate.

Sursa : artaeducatiei.com

      Articole recomandate