Cel mai bine păzit loc din China. Vezi ce decizie a luat guvernul chinez

Chinezii nu vor să deschidă mormântul primului împărat al lor, Qin Shi Huang, cel mai opulent loc de veci din China, care conţine, printre altele, peste 6.000 de soldaţi de teracotă, scrie Daily Mail.

Mormântul, un veritabil oraş subteran, a fost săpat acum peste 2.000 de ani şi conţine tot ce i-ar fi putut trebui împăratului Qin Shi Huang în viaţa de apoi: replici în mărime naturală ale soldaţilor armatei sale, ale concubinelor şi servitorilor săi, dar şi multe alte bogăţii. Pentru a fi protejat de prădători, mormântul ar fi fost înconjurat de şanţuri cu mercur otrăvitor, scrie Daily Mail.

În 1974, mai mulţi fermieri care săpau puţuri pe dealul unde se află mormântul au dezgropat 2.000 de statui de teracotă. De atunci, au fost descoperite alte 6.000, însă acestea nu au fost scoase din mormânt. „Nimeni nu a mai fost pe acel deal. E vorba şi de respect pentru strămoşii noştri, dar ne-am dat seama şi că nimeni nu deţine tehnologia necesară să sape în acest mormânt„, a declarat arheologul Kristin Romey.

Daily Mail scrie că specialiştii vor trebui să aştepte până au tehnologia necesară ca să scoată toate artefactele fără a le distruge. „Decizia guvernului chinez e una foarte înţeleaptă. Gândiţi-vă câte lucruri s-au pierdut când a fost dezgropat mormântul lui Tutankamon din Egipt, folosindu-se tehnicile existente în anii ’30„, susţine Romey.

Ea spune că, în viitorul apropiat, un robot echipat cu o cameră video ar putea fi trimis în interiorul mormântului. Daily Mail scrie că specialiştii chinezi sunt îngrijoraţi şi de presupusele şanţuri de mercur care ar înconjura mormântul.

      Articole recomandate