Cea mai veche carte din Europa, a fost cumpărată cu 14,3 milioane de dolari

Biblioteca naţională a Marii Britanii a plătit 14,3 milioane de dolari pentru a cumpăra Evanghelia după Sf. Cuthbert, o copie în latină a Evangheliei după Ioan, scrie Huffington Post.

Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă, notează sursa.Manuscrisul, aflat până acum în posesia ramurii britanice a Societăţii lui Iisus, are o copertă din piele roşie, atent lucrată. Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis.

Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume. „Este o veritabilă comoară. Legăturile şi paginile sunt intacte, oferindu-ne o conexiune cu strămoşii noştri de acum 1.300 de ani„, a declarat Lynne Brindley, director executiv al bibliotecii.

Evanghelia” va fi expusă în primă fază la sediul Bibliotecii Naţionale, apoi în Durham, locul unde este îngropat Sf. Cuthbert.

 

      Articole recomandate