Cea mai periculoasă slujbă din lume (Galerie Foto)

Asiaticii continuă să ne uimească, zi de zi, prin meseriile extrem de periculoase pe care unii dintre ei le practică. După omul care face curăţenie la cobre, facând din asta un spectacol pentru turişti, sau cel care desfundă canalizările din India, a sosit momentul să va prezentăm „mecanicul de teleferic” din satul chinez Yushan.

Acum 15 ani, cei 200 de locuitori ai satului izolat Yushan s-au bucurat când autorităţile le-au construit un „teleferic”, care scurta timpul în care ajungeau la cel mai apropiat satde la câteva zile la „doar” câteva ore. Nu conta că telefericul era de fapt o cuşcă metalică suspendată de două corzi metalice subţiri, acţionată de un motor diesel. Traseul „telefericului” măsura 1.000 de metri iar cuşca metalică traversa distanţa între două vârfuri muntoase la peste 400 de metri deasupra văii.

Problemele au apărut atunci când a fost nevoie de o persoană care să opereze şi să întreţină „Drumul Cerului”, aşa cum a fost numită noua cale de comunicaţie, pentru cănimeni nu dorea să facă acest lucru.

Problema a fost rezolvată de conducătorul de atunci al satului, care, cu autoritatea funcţiei, şi-a numit unul dintre fii „şef” peste „teleferic”.

Zhang Xinjian este şi acum singura persoană care face această slujbă. „Am început să lucrez acum 15 ani, de când a fost pusă în folosinţă, pentru că nimeni nu a vrut această slujbă. Tatăl meu, care a fost şeful satului, mi-a încredinţat-o mie. La început, mă mai ajuta şi el, şi fratele meu, dar acum acesta a plecat, iar sănatatea tatălui meu nu îi mai permite să muncească, aşa că am rămas singur”, a spus Zhang.

Periculozitatea muncii constă în faptul că, fie iarnă, fie vară, dacă suflă puternic vântul, plouă torenţial sau este caniculă, săptămânal cablurile trebuiesc unse pe toată lungimea, operaţiune care se face stând în poziţii foarte periculoase.

Pentru cei cărora această slujbă nu li se pare suficient de palpitantă sau au rău de înălţime, iată o alta, cu care poate concura. La ambele, nu poţi greşi decât o singură dată.

      Articole recomandate