Cea mai fierbinte zi.Sfaturi de urmat pe zi de canicula

canicula_moldova
Azi , 20 iulie 2011 ,este cea mai fierbinte zi din ultimele 2 saptamâni.Meteorologii anunţă că în unele regiuni maxima termică ar putea atinge chiar 36 de grade. Cerul va fi senin, astfel soarele îşi va manifesta din plin capacităţile arzătoare.
Maximele termice încep cu 30 de grade care se vor înregistra la Briceni. 32 vor fi la Soroca şi la Chişinău. O temperatură de 33 de grade a fost anunţată la Bălţi şi la Orhei, 34 la Dubăsari şi Leova. Şi cel mai cald va fi din nou în sud şi sud-est, la Cahul, Comrat şi la Tiraspol.
Vestea bună este că mâine scăpăm de caniculă! Temperatura aerului va scădea până la 23 de grade Celsius. Pe alocuri va ploua. Noaptea mercurul din termometre va oscila între 15 și 20 de grade. Meteorologii prognozează revenirea caniculei pentru săptămâna viitoare. Pe 26 iulie vom avea parte de soare puternic şi temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

 

 

Canicula care afecteaza Moldova in aceasta vara poate produce mari probleme de sanatate celor care nu respecta niste reguli de protectie. Canicula poate afecta grav organismul. Iata cateva reguli de protectie pentru intreaga familie, oferite de medici:

  • Planificati-va ziua in asa fel incat sa va petreceti cat mai putin timp afara in timpul orelor de varf ( 11:00-15:00 ). Daca trebuie sa mergiti afara, cautati umbra.
  • Purtati o palarie si haine deschise la culoare care resping caldura fiind preferate materialele naturale cum este bumbacul sau inul.
  • Cand trebuie sa petreci afara mai mult timp , asigurati-va ca nu sunteti deshidrat/a si ca ati baut foarte multa apa inainte de a pleca.
  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in legume si fructe care hidrateaza. Mancarea rece este mai recomandata.
  • Beti ceai de menta si faceti dusuri cu apa rece!
  • Ca sa faceti fata caniculei, consumati cel putin doi litri de lichide la temperatura camerei si alegeti ceaiul de menta si bauturile puternic mineralizate, va sfatuiesc medicii.
  • Pentru ca prin transpiratie se elimina saruri minerale din organism, protejati-va si cu suplimente din farmacie, pe care le amestecati cu aproximativ o jumatate de litru de apa.
  • Temperaturile foarte ridicate pot cauza socuri calorice, socuri hipovolemice sau crampe musculare.
  • Pe timp de canicula, nu gatiti si nu calcati timp indelungat in camere neaerisite, deoarece va veti deshidrata, iar afectiunile deja existente se vor agrava.
  • In timp de canicula nu faceti sport in timpul zilei, pentru ca efortul fizic accentueaza starea de oboseala.
  • Si dusurile reci sau relaxarea picioarelor intr-un lighean cu apa va ajuta sa faceti fata caldurii. „Dusurile cu apa la o temperatura de 15 grade C va ajuta sa pierdeti caldura cat sa ajungeti la un anumit confort. Nu va puneti cuburi de gheata pe piele deoarece va fac sa pierdeti brusc prea multa caldura. Acestea sunt utile numai in cazul celor care au intrat in soc termic”, afirma medicii.
  • Exista persoane carora temperaturile inalte le provoaca stari de greata si ameteli. Remediul cel mai la indemana este un prosop umezit, care se baga 2-3 minute in congelator ca sa se raceasca. Se scoate si se pune alternativ pe frunte, pe decolteu si pe ceafa.
  • Evitati vara folosirea cremelor grase, a unguentelor vascoase pentru piele, care nu se absorb. Ele aduna murdaria si praful si impiedica pielea sa respire normal. In locul lor, folositi mai degraba, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).

canicula_moldova

      Articole recomandate