Cea mai controversată închisoare din lume: toţi deţinuţii sunt fericiţi (Poze & Video)

În Norvegia se găseşte închisoarea de lux Bastoey, unde deţinuţii au un singur obiectiv de îndeplinit: să nu părăsească insula.
Pe insula norvegiană Bastoey există închisoarea cu acelaşi nume. Aici s-ar putea spune că se găsesc cei mai fericiţi deţinuţi din lume.

Închisoarea Bastoey din Norvegia nu are ziduri, nu este împrejmuită cu garduri, camere de supraveghere, arme şi nu există nici pază severă, aşa cum se întâlneşte în majoritatea cazurilor.

Aici, deţinuţii sunt liberi să facă… aproape orice doresc ei, cu o singură condiţie: să nu părăsească insula.

Pare mai degrabă o tabară, decât un loc unde cei închişi plătesc pentru fărădelegile lor.

Când vremea este frumoasă, deţinuţii pot merge să facă plajă şi să înoate. Locuiesc cu toţii în aceeaşi clădire, şi fiecare îşi poate decora camera după bunul plac.

Directorul închisorii Bastoey are încredere în prizonieri, şi le cere să fie responsabili.

Închisoarea are toate dotările de care are nevoie cel închis, dar şi cu mult peste: saună, sezlonguri, biciclete, solar, maşini, bibliotecă, ateliere de reparaţii, pistă de carting, biserică, internet şi multe altele. Pentru unii acestea ar putea însemna chiar libertatea.

Norvegia, una dintre cele mai stabile tări din lume, merge pe premiza de a acorda celui închis un ajutor pentru revenirea pe drumul bun şi pentru a se reintegra în societate mai uşor. Mai mult, ei vor să mai construiască şi alte închisori în afara acesteia.

Şi cum nu ar fi fost destul toate acestea pentru deţinuţi, ei sunt plătiţi cu 10 dolari pe zi. Ar putea fi un fel de bonus pentru bună purtare.

Cei care sunt închişi în Bastoey sunt supuşi înainte unui interviu. Nu ajunge să fie închis aici chiar oricine.

Un singur prizonier a încercat să fugă de pe insulă, cu o barcă, şi a fost trimis într-o închisoare normală.

Norvegienii spun că nu au nimic de câştigat dacă ţin închisă o persoană prea mult timp, ci au tot interesul să o reintegreze în societate, să o sprijine prin munca sa. Tocmai de aceea nu există, prin lege, pedepse foarte aspre.

Printre cei care se află închişi aici au pedepse de ispăşit pentru violenţă domestică, contrabandă cu haşis, spărgători de bănci, etc.

Toţi cei închişi spun că sunt mulţumiţi de viaţa pe care o au în închisoarea Bastoey. Se simt bine că au acces la informaţie, că pot învăţa o meserie, că nu sunt asupriţi sau batjocoriţi.

      Articole recomandate