Ce se-ntâmplă, doctore? Frecvenţa erorilor personalului nostru medical

medicina-moldova

Potrivit unor statistici efectuate în urma analizei datelor cuprinse în expertizele medico-legale din ţara noastră, rezultă că peste 50% din aceste documente consemnează erori ale personalului medical.

Este vorba despre evaluarea datelor referitoare la cazurile de malpraxis, înregistrate în perioada 2006-2010, după cum relatează portalul de specialitate, e-sanatate.md.

Rezultatele studiului au relevat faptul că circa 53% din erorile medicale, fac parte din categoria diagnosticărilor incorecte, dar alături de acest neajuns, se înscriu şi alte tipuri de greşeli, care ţin de proceduri terapeutice, tratamente nepotrivite, examene incomplete, nesupravegherea pacientului sau întârzierea nejustificată a diagnosticului.

Se semnalează aşadar, două categorii distincte de greşeli medicale: cele încadrate la capitolul „comiteri” – care definesc acţiuni eronate şi „omiteri” – care cuprind carenţe ale măsurilor adoptate în context medical.

Potrivit declaraţiilor lui Ion Cuvşinov, director al Centrului de Medicină Legală, aceste neajunsuri se înregistrează cu precădere, din pricina lipsei de experienţă a personalului medical, dar şi a superficialităţii demonstrate în anumite situaţii, sau a dorinţei de a rezolva cât mai rapid cu putinţă o serie de cazuri.

Lucrurile nu se petrec însă astfel doar pe meleagurile patriei noastre: statisticile din SUA, demonstrează ca în sălile de operaţie americane, circa 20 de intervenţii chirurgicale pe săptămână, se execută în partea greşită a corpului, ca să nu mai vorbim de cele aproximativ 2.000 de obiecte pe an, „uitate” în corpurile pacienţilor, după intervenţie.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate