Ce se întamplă cu creierul tău atunci cînd te îndrăgostești

dragoste

Se spune despre creier ca este cel mai puternic centru erogen. La o analiza atenta a unui „creier indragostit” se gasesc asemanari cu cele ale unei persoane care sufera de la disfuctii obsesiv-compulsive pana la cele mai complicate tulburari psihice, scriu cei de la  studentie.ro.

Studiile arata ca atunci cand te indragostesti pentru prima oara, valuri de serotonina invadeaza creierul, iar centrii de „recompensa” ai creierului se ineaca in dopamina. Aceste invazii dau o senzatie similara cu cea a unui drog adictiv, creand legaturi mentale puternice intre placere si obiectul afectiunii noastre care ne fac sa ne dorim un nou consum.

Dorinta este declansata de hormonii sexuali precum testosteronul, dar poate fi si o cauza a pierderii acesteia; in acelasi fel hormonul stresului (cortizolul) si medicamentele din familia amfetaminelor cresc excitatia. Alti hormoni, cum sunt oxitocina si vasopresina, intervin mai tarziu si se pare ca sunt esentiali in formarea relatiilor de lunga durata.

Cuplurile care sunt impreuna de mai multi ani emit mai multe cantitati din acesti hormoni cand se gandesc la partenerii lor (se uita la o poza de exemplu). Oxitocina se produce in timpul actului sexual, la o atingere a partenerului, un sarut sau la orice alt mesaj de la celalalt si este hormonul care ne face sa avem mai multa incredere, ajuta sa depasim frica sociala si sa relationam mai usor.

Tomografiile persoanelor indragostite arata ca dragostea poate fi intr-adevar oarba: din momentul in care centrii „recompensei” sunt excitati de dopamina, zonele care proceseaza emotiile negative si critica sociala negativa isi incetinesc actiunea.

      Articole recomandate