Anul 2014 nu se anunţă prea încurajator din punct de vedere al aspectelor social-economice: populaţia Republicii Moldova se va confrunta cu un nou val de scumpiri.
Potrivit datelor cuprinse în proiectul care reglementează politica bugetară şi fiscală pe anul viitor, primele elemente care vor înregistra o creştere semnificativă, sunt accizele la masini, carburanţi, tutun şi alcool.
Modificările menite să sporească veniturile la bugetul de stat pe anul 2014, afectează însa grav şi agricultorii, care se vor confrunta cu fenomenul scumpirilor datorate revenirii cotei taxei pe valoarea adaugată la nivelul de 20%, implicând restituirea succesivă a 12 procente.
Producătorii agricoli protestează impotriva unei astfel de măsuri, având în vedere ca abia în aprilie, anul acesta, deputaţii au votat fixarea cotei TVA-ului în agricultură la nivelul de 8%, dar parlamentarii susţin că modificările pentru 2014 sunt recomandate de către Fondul Monetar Internaţional.
Carburanţii ne vor rezerva, la rândul lor, surpriza neplacută a indexării anuale a accizelor începând cu 2014, în funcţie de creşterea PIB-ului prognozat pentru anul succesiv, la fel ca şi procesul de vămuire a automobilelor.
Acestea din urmă, vor cunoaşte o creştere de până la şase eurocenţi pe fiecare centrimetru cub, cu excepţia automobilelor cu capacitate cilindrică superioară a 3500 centimetri cubi, ale căror taxe vamale vor rămâne neschimbate.
Ţigările şi alcoolul vor tinde să devină şi ele mai greu accesibile consumatorilor, din pricina sporirii accizelor.
În plus, sunt prevazute şi măsuri de eliminare a comerţului de tip duty-free la frontiera terestră, cu menţinerea punctelor de vânzare din aeroporturi şi porturi maritime.
Deşi anul trecut, scumpirile aplicate nu au atras venituri majore la buget, ci doar au împovarat umerii cconsumatorilor moldoveni, ministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, şi-a exprimat convingerea că „politica fiscală pentru noul an, va contribui la dezvoltarea afacerilor”.
Roxana Iorgulescu