Ce mănîncă moldovenii, sau kg de masă corporală raportate la kg de fericire

moldova-market-foods

O glumă bună aducea în prim plan calitatea de gurmand a tuturor moldovenilor, care niciodată nu se dau în laturi de la ceva mai bunicel și gustos. Cică moldovenii mănîncă cel mai sănătos. Fără E-uri, adică: carni, fasoli, ligumi, fructi, și altili. Trecînd de la glumă la realitate, diferența nu e chiar așa de mare.

Potrivit Biroului Național de Statistică, numai în primul tremestrul al lui 2013, un moldovean în medie pe lună cheltuie cam 718,4 lei pentru produse alimentare și încă alte 29,8 lei pentru hoteluri, restaurant, cafenele.

Aceasta înseamnă cam 44 % din totalul cheltuielilor lunare al unui moldovean, care se mulțumește să consume produse ieftine, dar de calitate. Și asta în pofida faptului că cheltuielile de consum al unei personae (1,559 lei) depășește venitul disponibil al acesteia(1, 656 lei). Dar, cum se spune la moldoveni, o dată în viață trăiești.

Totuși, dacă tot veni vorba de trăit și existență, există un decalaj vădit între înrăiții gurmanzi ai regiunilor urbane, îndeosebi din Capitală, și cei de la sate în ceea ce ține de ce pun pe masă dimineața, la amiază sau seara.

Dacă Chișinăuienii preferă produse din carne, lactate și fructe, păi bine sătenii se mulțumesc cu produse de panificație, și ceea ce mai cresc prin grădini sau mai au prin ocoluri. Oricum, diferență între frecventarea unui mall și culesul de pe deal este. Uneori, prea mare.

Cert e că, indiferent de unde nu s-ar afla, moldovenii mănîncă bine. Și atunci cînd trimit genți peste hotare rudelor, și atunci cînd le primesc, și atunci cînd vin sărbătorile, care de altfel, sunt dese și solicitante.

Pînă la urmă contează cît de fericiți sunt moldovenii. Iar dacă e să ne uităm după datele ONU, fericirea moldovenilor cam ar fi a 76 din lume. Ceea ce ne îndeamnă să fim mai fericiți, fie chiar și uneori cu burțile goale.

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate