Ce ii face sa planga pe barbati?

Mitul barbatilor care nu plang niciodata nu mai este de actualitate. Cu toate astea, barbatii -e dovedit stiintific- plang mult mai rar decat o facem noi, femeile. Un studiu citat de editia australiana a The Daily Telegraph afirma ca barbatii plang, in medie, cam de sase ori pe an.

Studiul spune ca cel mai des barbatii plang la inmormantari si la moartea cainilor familiei, dar si la nuntile proprii sau la nuntile apropiatilor. In acelasi timp, in studiu sunt pomeniti si barbatii sensibili, care ajung sa planga de pana la 17 ori pe an.

Psihologii australieni spun, citati de Daily Telegraph, ca femeile trec prin mai multe emotii decat barbatii si ca de aici vine diferenta dintre felurile in care ne manifestam. „Din punct de vedere al regulilor sociale, e mai acceptat ca femeile sa arate vulnerabilitate”. Psihologul -barbat- a adaugat ca nu crede ca barbatii nu au sentimente si nu trec prin emotii puternice, doar ca exprimarea acestor emotii ramane mai putin acceptata pentru un barbat.

Asa cum povesteste si Ionut, o emotie puternica a fost cea care l-a facut sa planga ultima oara: „Am plans cred ca ultima oara atunci cand cineva a lasat poarta casei deschisa si cainele meu a fugit drept sub rotile unei masini. Am crezut ca a murit si pana cand nu a iesit din operatie si nu am aflat ca o sa se faca bine, nici nu mai stiu cum a trecut timpul. Nu tin minte sa mai fi plans asa de tare de atunci.”

Claudia ne-a povestit care a fost prima oara cand si-a vazut logodnicul plangand: „Nu l-am vazut plangand de multe ori. Nici macar nu eram de multa vreme impreuna, dar am avut intr-o noapte o discutie extrem de sincera, in care ne-am povesti unul altuia multe. A inceput sa planga atunci cand a inceput sa povesteasca despre familia lui si despre relatia lui cu ambii lui parinti. Cred ca m-am indragostit si mai tare de el cand am vazut cat de frumos vorbeste despre ei si cand mi-am dat seama ca numai vorbind despre ei simte o emotie puternica. Si atunci, si acum il percep ca find foarte masculin.”

S., care m-a rugat sa nu ii spun intregul nume, spune ca s-a simtit cel mai prost atunci cand a plans in fata primei fete pe care a iubit-o. „Tocmai imi spusese prima mea iubita ca nu mai vrea sa fim impreuna si ca nu mai simte nimic pentru mine. Acum imi pare rau, dar pe moment am inceput sa plang si o rog sa se mai gandeasca. N-am induplecat-o, era si mai mare ca mine cu cativa ani…” El spune ca acum, ajuns la maturitate vede altfel lucrurile si ca ii vine sa rada gandindu-se la felul in care a plans in fata fetei. Cu toate astea, i-ar fi rusine, cred eu, daca ar recunoaste cineva povestea sau personajele.

      Articole recomandate