Ce ar fi dacă pentru o zi am uita că suntem moldoveni?

omu

Ce ar fi dacă pentru o zi am uita că suntem moldoveni? Știu că trăim într-o societate bazată pe clișee, unde, uneori, prostia depășește cu mult adevăratele valori, dar ce ar fi dacă mâine toată lumea ar încerca să se conducă după bunul simț și nu după cum e „primit la noi”?

Ce ar fi dacă moldovenii ar schimba „covoarele persane, pe covoarele țesute de bunicile noastre, care de-a dreptul sunt neprețuite și s-ar mândri de obiceiurile și tradițiile noastre?

Ce ar fi dacă am cheltui banii nu pe distracții, dar pe călătorii, sau în loc de veselă scumpă, pe rafturile mobilierului nostru ar sta o colecție frumoasă de cărți?

Cum ar fi dacă un șofer de microbuz s-ar comporta amabil cu toți călătorii, iar casierița ne-ar deservi amabil?

Ce ar fi dacă în troleibuz un tânăr va oferi locul unui bătrân, nu din obligație, ci datorită educației primită de la părinți?

Ce ar fi dacă pentru o zi, noi moldovenii am deveni cei mai cinstiți cetățeni. Iar în această zi medicii, judecătorii, profesorii și polițiștii nu ar mai lua mită?

Ce ar fi dacă în sfârșit elevii s-ar apuca de carte și nu ar căuta să demită miniștri și să se plângă pe sistemul de învățământ? Sau dacă televiziunele ar emite o zi întreagă doar știri pozitive?

Ce ar fi dacă toți taximetriștii ar vorbi o zi întreagă doar în limba română? Iar atunci când ne-am întâlni cu un vorbitor de rusă să lăsăm politica la o parte, și să le spunem în schimb că Dostoievskii și Bulgakov sunt de neprețuit, iar ei să recunoască că România este „Țara mamă” a românilor basarabeni?

Ce ar fi dacă măcar pentru o singură zi, am trăi într-o societate ideală?

Un articol de Stela Televca pentru  evz.md

      Articole recomandate