Câteva profesii rare, care nu te lasă şomer

In vremuri de criza, cand nu stii pe cine-l paste spectrul somajului, este curata mana cereasca sa te pricepi intr-o profesie rara, mereu cautata si adesea bine platita.

Singura greutate este ca asemenea indeletniciri se invata mai curand prin procedeul uceniciei si nu totdeauna prin scoli.

Dar, indifent cum se invata si cum se practica, atata timp cat meseria este sigura si aduce bani, are motive sa starneasca o anumita curiozitate, chiar si printre cei carora serviciul nu le pune inca probleme.

Educator de animale

Oricat de mult ai iubi un animal de companie, nu-l poti invata prea multe singur, incepand de la detaliul privind locul si modul cum trebuie sa-si faca nevoile sau sa manance si pana la pretentioasa comanda: „aporte!”

Asa ceva se invata de la cineva cu experienta deja castigata, dar exista si scoli de profil, indeosebi pentru caini.

Educatorul de animale, daca si-a invatat meseria si are talent, poate invata cainele sa adopte o conduita corespunzatoare printre oameni, sa priceapa comenzile scurte ale stapanului sau si sa le execute constiincios.

In marile capitale europene exista scoli privind formarea educatorilor, dar, si in Romania, s-a infiintat, recent, o scoala pentru dresarea cainilor.

Fireste, profesia de educator al animalelor se poate exercita si pe cont propriu, dar, in acest caz, veti intampina o dificultate cand sa inregistrati activitatea la Registrul Comertului: in clasificarea CAEN nu se regaseste asemenea ocupatie.

Ca urmare, solutia este incadrarea activitatii intr-una cu carcater general, de tipul: „cod CAEN 7500 – activitati veterinare”. Nu este o rezolvare perfecta, dar nici nu se observa alta mai buna.

O afacere pe cont propriu poate fi si comercializarea cainilor, dupa ce au fost in prealabil formati de educatorul lor.

Bijutier

La noi in tara, bijutierii se formeaza in cateva scoli de arte si meserii, la nivel mediu, desi multi din cei existenti au ucenicit pe langa vechii lor maestri.

In mod ciudat, chiar si atunci cand bantuie recesiunea sau criza, bijutierii nu s-au plans de lipsa clientilor. Este la mijloc o explicatie ciudata, dar foarte pertinenta: cand vremurile devin instabile, apar automat profitorii, care stiu sa obtina fabuloase venituri speculative, fie la bursa, fie pe cai numai de ei stiute.

 

Pentru acesti imbogatiti peste noapte, nu exista placere mai mare decat sa-si etalaze opulenta, iar aurul le ofera o excelenta ocazie. Obiectele stralucitoare si valoroase sunt oferite cu darnicie sotiilor, amantelor si chiar prietenelor de o noapte.

Pe scurt, bijutierii au totdeauna de lucru: in timpuri normale pentru oameni normali, iar in timpuri grele pentru profitori.

 

Ergoterapeut

Persoanele care prezinta incapacitati fizice sau mentale au nevoie adesea de cineva care sa-i ajute in surmontarea dificultatilor, pentru un trai cat de cat autonom. Aceasta este sarcina ergoterapeutilor.

Ergoterapeutul obisnuit este mai mult decat un simplu insotitor, dar mai putin decat un asistent medical. Sarcina lui este sa faca, in folosul celui ingrijit, anumite operatiuni, pe care acesta nu si le poate indeplini singur.

Dupa caz, ele pot privi deplasarea, igiena personala, administrarea hranei si a medicamentelor, imbracarea sau dezbracarea, solicitarea asistentei medicale, atunci cand este cazul, si multe altele.

Profesia a aparut, ca forma organizata, la Quebec (Canada), in 1928, si a cunoscut o dezvoltare deosebita dupa razboi, cand s-a ivit nevoia igrijirii unui mare numar de mutilati.

Ca urmare, standardele profesiei s-au ridicat, iar, in prezent, pregatirea ergoterapeurilor se face chiar si la nivel superior (in Canada exista patru facultati de profil). Fireste, sarcinile unor astfel de ergoterapeuti devin mai complexe decat cele obisnuite, dar si veniturile sunt mai pe masura.

In prezent, cresterea sperantei de viata in tarile dezvoltate a facut ca aceasta profesie sa fie din ce in ce mai solicitata pentru ingrijirea varstnicilor – domeniu cu mari perspective in viitor.

Mai sunt si alte asemenea profesii putin obisnuite, pe care le vom prezenta, vineri, in partea a doua a acestui articol.

      Articole recomandate