Câte minţi strãlucite are Republica Moldova

moldoveni-destepti-doctoranzi

Republica Moldova nu duce lipsă de minţi strălucite, dar câte din acestea se bucură şi de o patalama din partea Consiliului Naţional de Acreditare şi Atestare, care confirmă sau conferă titlurile de doctori în ştiinţe?

Se spune că nimeni nu e profet în ţara lui, dar asta nu înseamnă că toate minţile strălucite ale unei naţiuni sunt trecute cu vederea – în Republica Moldova există un număr important de oameni cu o pregătire post-universitară remarcabilă, care deţin titlul de doctorat.

În ultima perioadă însă, statisticile au înregistrat o curbă descendentă a interesului manifestat pentru susţinerea tezelor de acest gen: la ora actuală, potrivit statisticilor CNAA, în ţara noastră, la 1000 de studenţi, se înregistrează circa 15 doctoranzi, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene, unde se atestă 35-100 doctoranzi la 1000 de studenţi.

Motivele care se află la baza acestui fenomen, îşi află rădăcinile adânc înfipte în insuficienţa bazei financiare şi materiale pentru efectuarea cercetărilor şi obţinerea rezultatelor ştiinţifice relevante.

Pe de altă parte, „timpul redus dedicat cercetării şi lipsa unor perspective economice atractive pentru cercetători după finalizarea doctoratului, joacă un rol important în acest context”, a declarat academicianul Valeriu Canţer, preşedintele CNAA.

În prezent, bursa unui doctorand este de 700-800 lei, adică o sumă care nu acoperă nici pe departe minimul necesar de existenţă, precizează sursa.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate