Cât ne-ar fi costat să câștigăm Eurovisionul?

De când a intrat în concursul Eurovison R. Moldova tot speră să câștige concursul, iar reprezentantul selectat în fiece an tot zice că ar vrea să aducă Eurovisionul acasă.

Cu toate acestea am omis un „mic” detaliu în dorința de a aduce Eurovisionul acasă – cât ne-ar costa organizarea unui astfel de eveniment?

Azerbaijan, țara care a găzduit Eurovisionul în acest an, a cheltuit pentru organizarea acestuia circa 80 de milioane de euro. Impozantă sumă nu? Pentru R. Moldova costurile ar fi cu mult mai mari.

Pentru R. Moldova costurile minime pentru organizarea unui astfel de eveniment s-ar ridica la 100 milioane de euro.

Din cele 80 de milioane de euro alocați de statul azer, 78 de milioane, conform datelor publicate de autorităţi, au fost destinați pentru construcția unei săli speciale pentru eveniment – Crystal Hall

Ipotetic vorbind am cheltui și noi 78 de milioane de euro pentru construcția unei săli care ar putea face față rigorilor unui concert de asemenea talie, doar că noi nu ar trebui să construim și infrastructura necesară pentru a racorda sala de concert la aceasta, iar infrastructură la standarde europene noi nu prea avem.

Probabil cea mai stringentă problemă care ar apărea în cazul unui eventual câștig al R. Moldova la Eurovision, după locația pentru concert, ar fi starea drumurilor, iar cum aceasta nu e nici cel puțin satisfăcătoare, ar fi necesară o investiție considerabilă și în acest sector.

De asemeni tehnica care e necesară pentru un astfel de concert nu există la Chișinău, deși aici am putea doar să închiriem tehnică din România, dar acest lucru ar costă, cel mai probabil, milioane bune.

Totodată Chișinăul nu are suficiente hoteluri pentru a susține un număr atât de mare de turiști care ar veni să vadă concertul, deși aici s-ar găsi investitori privați care ar fi gata să le construiască.

Un articol eco.md

      Articole recomandate