Parintii accepta sa plateasca sume modice pentru fondul clasei, insa exista scoli unde aceasta practica a scapat de sub control. Intr-o scoala din Chişinău, s-au cerut 1000 de lei la inceput de an.
Sa spui „nu” atunci cand un cadru didactic ori un parinte cere sume exagerate pentru bugetul clasei ori al scolii inseamna expunerea copilului la discriminari.
Cel putin asa cred parintii, care, desi se revolta cand se colecteaza bani la scoala, prefera sa-si arunce frustrarile pe forumuri ori pe la colturi, niciodata la Ministerul Educaţiei.
Cadouri scumpe pentru „doamna”
„Toti sunt mana in mana. Daca reclami, se uita la tine si la copilul tau ca la niste proscrisi”, spune mama unei fetite in clasa a III-a. Femeia refuza sa-si decline identitatea, de teama ca fiica ei va avea de suferit la scoala. Ea povesteste ca, la inceput de an scolar, o mamica din comitetul de parinti a venit cu ideea unui cadou „de bun venit” pentru invatatoare.
„Sunt cateva mame mai zeloase, care se intrec in idei. La finalul anului trecut, am dat cate 300 de lei, din care s-a luat o geanta pentru doamna, iar restul de bani l-a primit in plic. Sunt 32 de copii in clasa, faceti un calcul”. Femeia spune ca este de acord sa dea „mici atentii” invatatoarei, care isi face bine treaba, dar ca deciziile comitetului de parinti, cand vine vorba de cadouri, sunt „aberante”.
1000 de lei, cotizatia de inceput de an
Desi in ultimii ani, in repetate randuri oficialii din sistemul educational au inserat in discursurile lor celebra vorba „fondul scolii este interzis”, aceasta practica este in floare. Constienti ca sistemul este subfinantat, parintii accepta sa cotizeze, dar in limita decentei. In unele scoli, insa, s-a trecut de limitele bunului simt.
„Inteleg ca bugetele scolilor sunt reduse si accept sa contribui la cumpararea de creta, rechizite, perdele in clasa, coli si ce le mai trebuie copiilor. Dar atat”, spune tatal unui baiat. Copilul lui a intrat in clasa I, la o scoala din Capitala.
„Pentru inceput, ni s-au cerut 1000 de lei, imediat dupa formarea claselor, si au spus ca sunt pentru investitii in clasa: banci, perdele, o plasma, etc. Apoi, invatatoare ne-a anuntat ca vom plati lunar 300 de lei, fondul clasei. In secunda urmatoare, mi-am mutat copilul la alta scoala, unde s-au cerut doar 200 de lei, pentru tot anul, pentru rechizite”.
Donatiile, binevenite, nu obligatorii
„Comitetul de parinti poate stabili sa contribuie cu o anumita suma, insa contributia este absolut benevola. Parintii sunt cei care gestioneaza fondul si este ilegal ca un cadru didactic sau directorul sa puna mana pe banii stransi de comitetul de parinti”. Banu precizeaza ca orice donatie este binevenita, dar nu obligatorie.
De asemenea, este ilegal sa se faca presiuni asupra parintilor sau ca elevul care nu a contribuit cu bani sa fie discrimat in vreun fel. Marian Banu recomanda parintilor care constata abuzuri sa faca reclamatie scrisa la directiune si la Ministerul Educaţiei, iar in document sa precizeze clar „cine si ce a cerut de la ei”.
De cele mai multe ori, nemultumirea fata de neparticiparea la fondul clasei se manifesta doar in comitetul de parinti sau, eventual, in discutiile intre parinti si invatator/diriginte/director. Totusi, se intampla sa aiba de suferit si copiii, cand sunt exclusi de la anumite activitati sau pusi in situatia de a transmite mesaje de admonestare parintilor neplatitori.
STUDIU
Peste 70% dintre parinti platesc fondul clasei
Un studiu realizat in 2010 de asociatia „Salvati copiii” arata ca, in opinia parintilor, fondul scolii constituie o contributie obligatorie (pentru 28% dintre parintii participanti la studiu). Procentul este mult mai mare in cazul fondului clasei, considerat obligatoriu de 43% din parintii. Doar 14% dintre ei spun ca primesc chitanta cand achita fondul scolii si doar 11,5% atunci cand platesc fondul clasei.
Opinia cadrelor didactice este diferita. Doar 13,4% cred ca in scoala lor contributia parintilor la fondul scolii este obligatorie. Pe de alta parte, numarul profesorilor care mentioneaza ca la achitarea acestor fonduri se primeste chitanta este mai mare decat al parintilor (34% in cazul achitarii fondului scolii si 13% in cel al clasei).
Conform raspunsurilor oferite, destinatia fondului scolii o reprezinta: reparatiile si renovarea scolii, dotarea laboratoarelor si a salilor de curs, achizitionarea de produse de papetarie si birotica sau oferirea unor burse de merit. Fondul clasei are ca destinatie: achizitionarea de produse de papetarie si birotica, materiale didactice, reviste, culegeri, precum si renovarea clasei.
Totusi, aproximativ 20% dintre parinti afirma ca nu cunosc destinatia sumelor utilizate din fondul scolii, in timp ce 10% dintre parinti afirma ca nu o cunosc pe cea a fondului clasei. 62% dintre parinti au precizat ca „nu se intampla nimic” daca nu platesc fondul clasei, totusi, cel putin 71,5% il achita.
„Comitetul de parinti poate stabili sa contribuie cu o anumita suma, insa contributia este absolut benevola. Parintii gestioneaza fondul si este ilegal ca un cadru didactic sau directorul sa puna mana pe acei bani.”