Care este diferența esențială dintre genii şi oamenii obişnuiţi

Business Insider publică un editorial al expertului în creativitate Michael Michalko, în care acesta explică de ce geniile gândesc total diferit de restul lumii.

Pentru început, Michalko precizează că geniile nu sunt neapărat oamenii cu cel mai mare IQ, ci aceia care gândesc diferit. Expertul spune că oamenii obişnuiţi gândesc „reproductiv”, adică, în momentul în care au o problemă similară uneia din trecut, aplică aceeaşi soluţie pe care au aplicat-o şi atunci. În schimb, geniile gândesc „productiv”, venind mereu cu soluţii noi.

De asemenea, geniile tind să abordeze problemele din unghiuri complet noi, la care oamenii obişnuiţi nu s-ar gândi. „Leonardo da Vinci credea că, pentru a căpăta mai multe cunoştinţe, trebuie să înveţi cum să întorci o problemă pe toate feţele. Cu cât faci asta mai mult, cu atât înţelegi mai bine problema”, consideră Michalko.

Expertul consideră că teoria relativităţii a lui Einstein este un exemplu al „interacţiunii diverselor perspective”. „Einstein simţea mereu nevoia să îşi explice teoriile în diverse moduri, uneori chiar şi prin diagrame. El avea mai degrabă o gândire spaţială şi vizuală decât una pur matematică”, explică Michalko.

Un alt aspect care le diferenţiază pe genii de oamenii obişnuiţi este productivitatea. Thomas Edison deţine recordul de invenţii, având 1.093 de patente, deoarece îşi impusese să inventeze un lucru minor la zece zile şi unul major la şase luni.

Asta în timp ce fizicianul Niels Bohr considera că, dacă te gândeşti la două lucruri complet opuse în acelaşi timp, mintea ta trece la un „nou nivel”.

      Articole recomandate